A TSMC-nek nincs akkora kapacitása, hogy kiszolgálja az Apple-t, végül a Samsung lehet a megmentő.

Az Apple nemrég mutatta be az első olyan laptopjait, amelyekbe a saját fejlesztésű, új M1 processzora kerül. Ezt 5 nm-es technológiával gyártja a TSMC, amely 2015 óta kizárólagosan szállítja az Apple saját fejlesztésű mobilos lapkáit. Az Apple olyannyira előre tekint, hogy már a jövőbeli, 2 nm-es kapacitásból is foglalt le a partnerénél.

Forrás: apple

A jelent nézve azonban a TSMC már elérte az 5 nm-es gyártási kapacitásának maximumát, és egyszerűen nem tud annyi M1-es lapkát gyártani, amennyire az Apple-nek szüksége van. A teljes 5 nm-es kapacitás 25 százalékát fordítanák az M1-re, de a gyártás még nem pörög a tervezett maximumon.

Az Apple kénytelen más partnerhez fordulni, és az NH Investment & Securities szerint a Samsung lesz a megmentő, egyszerűen azért, mert nincs más a TSMC-n kívül, ami képes 5 nm-en gyártani – az Apple pedig nem akarja tovább halogatni az új termékeit. Az Apple mindent megpróbált az elmúlt években, hogy ne a Samsungtól kelljen chipeket kérnie, végül azonban a dél-koreai rivális segítheti az Apple PC-s processzorpiaci menetelését.