Az amerikai elnökválasztást követő napokban hatalmasat ugrott a Parler népszerűsége, nagyon sokan otthagyják az egyre agresszívabb, híreket cenzúrázó Twittert és Facebookot.

A Parler néven 2018-ban alapított közösségi oldal jelen formájában egy olyan mikroblogolási rendszer, ami leginkább a Twitterre emlékeztet. Egy viszonylag kicsi, 30 főt számláló vállalkozás áll mögötte, és az elmúlt időszakig azt lehetett mondani, hogy legfeljebb közepes sikereket aratott - ugyan átlépte a több mint 2 millió felhasználót, azonban széleskörű ismertségre még nem tudott szert tenni.

Úgy tűnik azonban, hogy ez az Egyesült Államokban lezajlott, jelenleg komoly viták középpontjában álló elnökválasztást követően ez most nagyon megváltozik.

A SensorTower adatelemzése szerint ugyanis a választást követő kevesebb mint egy hétben 1 millió felhasználó töltötte le és kezdte el használni a Parlert, amivel az összesített letöltések száma átlépte a 3,5 milliót. Nem meglepő, hogy az új közösségi oldal azonnal a népszerűségi lista első helyére ugrott mind a Google Play Store-ban, mind pedig az Apple AppStore-ban, míg az ezt megelőző héten még rendre a 486. és az 1023. helyen volt.

Forrás: Parler

A Parler egyre inkább olyan konzervatív, jobboldali érzelmű felhasználók közösségi platformjává vált, akiknek elege lett a Twitter és a Facebook által gyakorolt cenzúrából és egyéb trükkökből. Az eseményeket szorosabban követők számára az utóbbi hetekben minden bizonnyal feltűnt, hogy mindkét nagy közösségi oldal rendszeresen elrejtette, vagy különböző figyelmeztetésekkel látta el Donald Trump elnök, valamint számos fontos jobboldali személyiség bejegyzéseit.

Ezen kívül több alkalommal teljes mértékben lecsapott a cenzúra, így nem csak jobboldali hangadókat és prominens személyiségeket töröltek végleg Facebookról és Twitterről, hanem adott esetben egész csoportokat is, akik az amerikai baloldal által elkövetett csalásgyanús esetekkel szemben felemelték a hangjukat, vagy éppen szimpátiatüntetéseket szerveztek volna Trump elnök mellett.

Forrás: Parler

A Parler megalapítása melletti érvként szólt továbbá, hogy a nagy közösségi oldalak mögött álló technológiai óriások használják és rendszeresen visszaélnek az adatainkkal, továbbá különböző algoritmusokon keresztül befolyásolják, hogy az egyes felhasználók milyen tartalmakat, bejegyzéseket fognak látni, így viszonylag könnyedén lehetőségük van a konzervatív vélemények visszaszorítására.

Ezzel szemben a Parler semmiféle ajánlórendszert nem használ a bejegyzésekre vonatkozóan, mindenkitől minden tartalom megjelenik, abban a sorrendben, ahogy a felhasználó azt közzé tette.

Ráadásul minden esély megvan rá, hogy a Parler a közeli jövőben további növekedésnek indul, ugyanis néhány nappal ezelőtt John Matze ügyvezető megerősítette, hogy finanszírozóként beállt a közösségi oldal mögé a különböző konzervatív ügyeket rendszeresen támogató milliárdos Robert Mercer és lánya, Rebekah Mercer.