A nyugaton több helyről egyre inkább kiszorított Huawei mellett leginkább két európai gyártó, a Nokia és az Ericsson van versenyben a saját 5G-s hálózati megoldásaival. Természetesen minden vállalat igyekszik bizonyítani, hogy miért az ő eszközeiket kellene a szolgáltatóknak beépíteni a hálózatok fejlesztésekor, így esetenként nekiállnak sebességrekordokat döntögetni.

Most is egy ilyen esetről számolhatunk be, amikor is a Nokia berendezéseit használva az Elisa nevű finn mobilszolgáltató a Qualcomm által biztosított tesztelői eszközökön új rekordot ért el: igazi, ténylegesen működő 5G-s hálózaton 8 Gbps sávszélességet tudtak abszolválni.

A Nokia saját fejlesztésű 5G-s AirScale egységei egyébként 26 GHz-es frekvencián, mmWave tartományban sugároznak, az Elisa pedig a jövő év elejétől kapcsolja be az erre épülő hálózatot a fogyasztók számára.

Forrás: Origo

Külön érdekesség, hogy jelenleg nem létezik olyan kereskedelmi forgalomban kapható eszköz (például okostelefon), ami képes lenne a 8 Gbps-es sebesség kiaknázására, így két készülékre kellett sugározni, amik így fejenként 4 Gbps sebességgel töltöttek le. A kísérleti készülékeket a Qualcomm szállította, és ugyanaz a Snapdragon X55-os 5G-s modem kapott helyet bennük, ami egyébként több, már piacon lévő okostelefonban is megtalálható, ami mellé a Qualcomm QTM525 mmWave antennákat szerelték.

Hogy a gyakorlatban mire lehet ilyen sebességet használni, az persze kérdés, hiszen még a kiváló minőségű 4K-s videók streameléséhez sem kell ennek még csak a közelébe sem menni. Mindenesetre a Nokiát ez nem zavarta össze, és a lehetőséges felhasználási módok között említette az ultra nagy felbontású videókat, a virtuális valóságot és az online játékot.