A Magyar Telekom a hazai szolgáltatók közül elsőként a tavaszi spektrumértékesítési eljáráson értékesített 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindítja 5G szolgáltatását, és a tervek szerint az év végére 30%-ra bővíti 5G hálózata lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban.

December végére az 5G hálózat elérhető lesz a jelenlegi belvárosi területeken túl a pesti oldalon részlegesen az V., VI., VII., VIII. kerületben, valamint a IX., XIII., XIV. kerület belvároshoz közelebbi részein a Hungária körút vonaláig terjedően, Budán pedig az I., II., XI. és XII. kerületek bizonyos részein.

A Telekom 5G lefedettsége a fővárosban, 2020 novemberébenForrás: Telekom

A szolgáltató idén április elején a 3,6GHz-es frekvencián indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását, néhány nappal azt követően, hogy sikeresen szerepelt a meghirdetett frekvenciaaukción. Az azóta történt folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg Budapest és Budaörs mellett már 21 Balaton-parti településen, valamint öt megyeszékhelyen (Zalegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét és Szombathely) érhető el az ötödik generációs mobilszolgáltatás.

A 2100 MHz-es frekvenciasáv bevonásával, és a modern mobilhálózati technológia új funkcióinak (pl. Ericsson Spectrum Sharing, azaz dinamikus spektrummegosztás) kombinálásával tovább bővül az 5G hálózati lefedettség a fővárosban, a jelenlegi, lakosságra vetített 13%-ról 30%-ra emelkedik az év végéig.

Míg a 3,6 GHz-es frekvenciatartomány használata nagy (akár 1 Gbps fölötti) sebességet és nagy kapacitást tesz lehetővé kis területen, addig az 5G szolgáltatás céljára Magyarországon újonnan használatba kerülő 2100 MHz-es tartomány az 5G lefedettség nagy területre való, gyorsabb kiterjesztését teszi lehetővé, valamint, beltérben is jó 5G élményt kínál. Az ügyfeleinknek kínált maximális elméleti letöltési sebesség az adott helyszíneken 500-600Mbps. A Magyar Telekom az 5G szolgáltatásánál a két frekvenciatartomány használatát hullámterjedési jellemzőik figyelembevételével észszerűen kombinálja a minél jobb ügyfélélmény és lefedettség biztosítására.

Szintén Magyarországon elsőként alkalmazza a Telekom élő hálózatban az Ericsson Spektrum Sharing technológiát, melynek köszönhetően az 5G lefedettségen túl jelentős kapacitásbővülést tud kínálni az érintett helyszíneken a 4G hálózatot használó ügyfeleinknek is, azaz egy adott területen több eszköz tud csatlakozni a szolgáltatás minőségromlása nélkül.

A lefedett területeken az 5G szolgáltatást az ügyfelek a korlátlan mobil adat csomagok (Gigaerős Net, Gigaerős Net+), illetve a 3 és 10 napos korlátlan net bővítők (Gigaerős ExtraNetek) valamelyikével tudják igénybe venni. A szolgáltatás használatához 5G-képes készülékre is szükség van. A Telekom portfoliójában jelenleg az Apple iPhone 12 (teljes széria), a Samsung Galaxy S20+ és S20 Ultra, valamint a Huawei P40 Pro és Xiaomi Mi 10T Pro készülékek alkalmasak az új frekvencián üzemelő 5G szolgáltatás igénybevételére is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!