Xboxos védelmet hoz a számítógépekbe a Microsoft

microsoft pluton
Microsoft Pluton
Vágólapra másolva!
Közvetlenül a processzorokba lesz beépítve a Pluton biztonsági chipje.
Vágólapra másolva!

Háttérben megbújó, de mindenki számára alapvető fontosságú fejlesztést jelentett be a napokban a Microsoft, szeretné eljuttatni az eredetileg az Xbox One konzol védelmére kitalált, az AMD segítségével kifejlesztett Pluton biztonsági chipjét a jövőbeli asztali és hordozható PC-kbe. Ehhez szövetségre lépett az AMD-vel, az Intellel és a Qualcommal, mivel a specializált áramkörét közvetlenül be kívánja ágyazni az általuk készített processzorokba.

Microsoft Pluton Forrás: Microsoft

A Pluton egy biztonsági koprocesszor, az elsősorban üzleti laptopokban régóta használt TPM-chip közvetlen utódja, de visszafelé teljesen kompatibilis azzal. Többszintű védelmet nyújt: megpróbálja szavatolni a számítógép kriptográfiai kulcsainak védelmét, megvédheti az operációs rendszert egyes helyi és távoli támadásoktól, továbbá megpróbálja megnehezíteni a rosszindulatú módosítások becsempészését az alaplapok és egyéb hardverek rendszerszoftvereibe. A legutóbbi óriási gond, a PC-ken futó biztonsági szoftverek bajosan képesek detektálni a firmware szintjéről érkező támadásokat.

További érdekesség, hogy a Pluton chip saját rendszerszoftvere távolról frissíthető, így ha biztonsági réseket találnak benne, vagy funkciókkal kellene bővíteni, akkor a Microsoft frissítéseket tud kiadni hozzá. Egyelőre nem világos, hogy a Pluton mikor válhat elérhetővé a processzorgyártók termékeiben.

A Pluton számítógépekbe való elhozása nem meglepő a Microsoft részéről, különösen a nagyvállalati és kormányzati szférákban aggasztóan gyakorivá és fejletté váltak a célzott támadások. A chip koncepciója ismerősen hangozhat, az Apple pár éve kezdte el használni a rendkívül hasonló funkciókat megvalósító T1/T2 lapkákat, a kettő közül funkcionalitásra az újabb T2 áll közelebb a Plutonhoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!