A OnePlus az idei évben indította útjára az IDEAS (ötletek) névre hallgató kezdeményezését, melynek nagyon egyszerű a lényege: a felhasználók különböző ötleteket mondhatnak el a gyártónak, és ha ezek jó és megvalósítható ötletek, akkor előbb-utóbb a OnePlus beépíti őket az OxygenOS-be, vagyis az Androidra ráhúzott saját felületébe.

A program elindítása óta már több olyan újdonság is bekerült az OxygenOS-be, ami kifejezetten a felhasználók kértek, és láthatóan azóta sem csappant meg a lelkesedés: március óta több mint 7 ezer felhasználó küldött be valamilyen ötletet, így összesen 12 ezer olyan javaslat gyűlt össze, amit a gyártónak át kellett vizsgálni.

Forrás: OnePlus

Persze, ezek közül sok vagy megegyezik egymással, vagy nagyon hasonló, így a gyakorlatban azért nincs 12 ezer különböző, ténylegesen használható ötlet, de így sem kevés munka, amit a OnePlus magára vállalt. Ráadásul akadnak olyan beküldött ötletek is, amik amúgy is szerepelnek a gyártó fejlesztési listáján, így tehát a tervek egybe estek a felhasználók kívánalmaival, ami szerencsés eset. A OnePlus most hét újdonság beépítését jelentette be.

1. Lehet majd mérni a képfrissítést a játékoknál

Az igazán keményvonalas játékosok jelezték, hogy szeretnék látni az FPS-számlálót (képkocka/másodperc) a különböző játékoknál, így látszódna, hogy valójában mennyire futnak jól, mennyire terhelik meg a hardvert. A OnePlus elmondása szerint ezt ők is szerették volna, így hamarosan bekerül.

2. Külön hangerőállítás az alkalmazásoknak

Először is külön hangerőállítási lehetőség jön a médialejátszóknak és az értesítéseknek, később pedig elméletben külön állítható lesz az egyes programok hangereje. Ezen kívül engedélyezni fogják két médialejátszó alkalmazás egyidejű használatát.

3. Testreszabhatóbb zárképernyő

Sokan azt szeretnék, hogy több dolgot meg lehessen jeleníteni a zárképernyőn, így például ikonokat, időjárási adatokat és hasonlókat. Meg azt is, hogy egyébként szebbé tudják tenni a zárképernyőt. A OnePlus ezt fontosnak tartja, így hamarosan érkezik a lehetőség.

4. Egyszerűbb fájlátvitel számítógépre

A vásárlók azt szeretnék, ha anélkül lehetne gyorsan és egyszerűen fájlokat átvinni a telefon és a számítógép között, hogy bajlódni kelljen a vezetékekkel. Egy laptop esetében nem sok akadálya lehet a vezetéknélkülii fájlátvitelnek, így ez a lehetőség is érkezik majd egy frissítés formájában.

Forrás: Origo

5. Ultra-energiatakarékos mód

Komoly igény mutatkozik arra is, hogy ha nincs közelben a töltő, de vészesen merül a telefonunk, akkor legyen egy olyan ultra-energiatakarékos mód, ami akár annyira lekorlátozza a különböző alkalmazásokat és háttérfolyamatokat, hogy csak a legalapvetőbb dolgokat lehessen elvégezni a készülékkel, de bírja ki az akksi, amíg töltőhöz nem jutunk.

6. Fekete sötét mód

Azt is szeretnék, ha a sötét mód esetében ne csak szürke, hanem teljesen fekete megjelenítésre is legyen lehetőség. Ez azért sem rossz ötlet egyébként, mert az OLED-kijelzők a fekete megjelenítése esetében tulajdonképpen nem fogyasztanak energiát, így akkuidőt lehet ezzel spórolni.

7. Részleges képernyőmentés

Sokak számára az is fontos lenne, hogy ha screenshotot (képernyőképet) készítenek, akkor azon ne jelenjen meg minden, hanem csak a képernyőn látható tartalom egy része: például az aktuálisan megnyitott weboldalról lefotózni kíván releváns tartalom. A OnePlus megígérte, hogy ez is be fog kerülni.

Van olyan, ami viszont biztos nem jön

Érdekes módon a OnePlus közzé tett egy listát azokról a javaslatokról is, amiket biztosan nem épít, és ezekhez természetesen indoklást is fűzött. Az egyik ilyen, többek által kért funkció, hogy a képernyőben található kameralyuk körül legyen egy értesítési gyűrű, ami különböző színekkel jelez a felhasználónak attól függően, hogy milyen esemény történt a telefonon. A OnePlus szerint ezzel az a probléma, hogy az OLED-képernyők esetében még mindig fennállhat a beégés veszélye, így ez nem lenne túl szerencsés.

Normális használat mellett viszont a OnePlus megtesz mindent, hogy elkerülje az OLED kijelző beégését, erre többféle mechanizmust is beépített a rendszerbe.

Így elvetették azt a felhasználói javaslatot, hogy a telefon néha kicsit mozgassa pár pixellel odébb a megjelenített tartalmat a beégés esélyének minimalizálására, a jelenleg érvényben lévő funckiók ugyanis a gyártó szerint elegendők.

Forrás: Origo

A OnePlus azt sem gondolja, hogy megtekinthetővé kéne tennie a felhasználók számára az akkumulátor egészségi állapotát. A gyártó szerint elkerülhetetlen, hogy egy-két év után elkezdjen csökkenni a lítiumion-akkumulátorok élettartama, azonban ez szinte semmiben nem befolyásolja a telefon használhatóságát, legfeljebb kicsit kevesebb ideig bírja az akksi. Ha viszont megnézhetővé tennék az állapotot, az szerintük fölösleges pszichológiai terhet jelentene a felhasználónak.

Ezen kívül persze még számos felvetést dobott ki udvariasan az ablakon a OnePlus, azonban az IDEAS program a jövőben is folytatódni fog, így ténylegesen a felhasználói igényel alapján fejlődik majd a rendszer.