Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az okostelefonos iparág forrong az innovációtól és a szektort majd szétfeszítik a kreatív energiák. Az újítások érintik a hardvereket, a kapcsolódó szolgáltatásokat, és a kialakítást egyaránt. A sok különleges termék közül is kiemelkedik a dupla kijelzős LG Wing, amelynek egyik képernyője elforgatható. A kezünkbe kaparintottuk ezt az egyedi masinát, hogy megnézzük, mi értelme van ennek az egésznek.

Az LG Wing első pillantásra ugyanúgy néz ki, mint bármilyen modern, felső kategóriás készülék. A kávái jó vékonyak, a 6,8 inches kijelző oldalt enyhén ívelt, a hátlapon több kamera is megtalálható, egyedül talán az tűnhet fel, hogy a masina a szokásosnál egy fokkal vastagabb. Viszont ez az átlagos külső mindössze egyetlen mozdulattal megváltoztatható, hiszen a képernyő 90 fokban elforgatható.

A LG Wing az elforgatható képernyője révén igazán különleges.Forrás: Origo

Ezáltal az eddig takart alsó részen napvilágra kerül egy másodlagos, 3,9 inches képernyő, és kapunk egy T alakú modellt, aminek értelemszerűen a szárát kell fogni. E megoldás nem pusztán furcsán néz ki, hanem gyakorlati haszna is van. A két kijelző teljesen független egymástól, ezáltal van arra lehetőség, hogy míg mondjuk az egyiken a térkép fut, addig a másikon érdekességeket olvasunk arról a helyszínről, ahol épp járunk. Ez pedig városnézés során nagyon hasznos lehet. Mint ahogy az is hogy úgy foghatjuk a terméket, hogy  a kezünk egyáltalán nem takarja ki a főképernyőt, ami a filmezésnél nagy áldás, valamint a vezérlőgombok is lekerülnek az alsó részre. 

A képernyő elforgatása a filmezésnél és játéknál is hasznos lehet.Forrás: LG

De a legnagyobb előnye pedig a videókészítés során jelentkezik: Ezt a funkciót kiválasztva az alsó, kisebb képernyőn megjelenik egy kezelőpanel amelyet használhatunk, így nem zavar be semmi a látott képbe. Ráadásul a készülék fogása is kényelmesebb így, és szinte olyan a használat, mintha egy gimbalos telefontartó állványt markolnánk a kezünkben. 

Videózás, képalkotás

És ha már itt tartunk, rögtön rá is térhetünk a videós képességekre, amelyek az LG Wing másik nagy különlegességét jelentik. A terméken két darab ultraszéles látószögű kamera (12 & 13 megapixel) is található, amelyek együtt hatalmas látótér lefedésére képesek. Kihajtott állapotban a telefon ezt a nagy látóteret egyszerre kezeli, és a felhasználó döntheti el, hogy melyik részét is akarja felvenni. A gyakorlatban mindez olyan hatást kelt, mintha a beépített kamerát mozgatná, pont mint egy hagyományos gimbalos rendszer esetén.

Nappal szép képeket lehet vele lőni.Forrás: Origo

Már maga az ötlet is remek, és a megvalósítás is jól sikerült. Ráadásul ellátták a készüléket optikai és szoftveres képstabilizátorral is, így a végeredmény olyan, mintha siklanánk a levegőben. Az pedig a hab a tortán, hogy a megnövelt látótérnek köszönhetően bekapcsolható például az objektumkövetés, így ha kijelölünk egy célpontot a képernyőn, a szoftver automatikusan úgy módosítja a felvett tartalmat, hogy az mindig rajta legyen. 

Este azért már nem mindig hibátlan a végeredmény.Forrás: Origo

Az egyetlen érthetetlen húzás, hogy kihajtva nem használható a termék hátuljára épített, 64 megapixeles, normál látószögű főkamera, amely sötétben jobban teljesít. De ha összehajtjuk, akkor már természetesen ez is minden további nélkül kiválasztható. A készülék 8K videók elkészítését nem teszi lehetővé, de a 4K felbontás 60 képkocka/másodperces rögzítési sebesség mellett kiválasztható, ami szerintünk bőven elég mindenre, legalábbis ma még.

A szelfikamera a készülékházból bukkan elő.Forrás: Origo

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy szelfikamera nincs is a készüléken, ám ez tévedés. E 32 megapixeles modul ugyanis a ház belsejében kapott helyet, és csak akkor bukkan elő, ha szükség van rá. Ez a megoldás elegáns, és ami még fontosabb, hogy ennek köszönhetően a kamerasziget nem foglal helyet a képernyőből. Az LG Wingbe is bekerült 2020 egyik friss őrülete: egyszerre is használható a szelfi- és a hátlapi kamera, ami vloggerek vagy YouTuberek számára nagyon hasznos lehet, hiszen így még látványosabb lehet a különféle tartalmak rögzítése. 

Kijelzők

A kijelzők képminősége terén hozza azt a minőséget a termék, amit az ilyen kategóriájú modellektől joggal várhatunk el 2020-ban. Mindkettő OLED technológiára épül, ebből adódóan a kontraszt végtelen, a színek gyönyörűek, fátyolosságnak nyomát sem lelni, és a betekintési szög kiváló. Az elforgatható, 6,8 inches elsődleges kijelző felbontása 2460 x 1080 képpont, a kisebb, 3,9 inches másodlagos kijelző pedig 1080 x 1240 pixel megjelenítését biztosítja.

Így is lehet rajta böngészni.Forrás: Origo

Ennek köszönhetően pedig a részletességre sem lehet semmi panasz. A vonalak borotvaélesek, a finom átmenetek visszaadása is problémamentes, a mozgásmegjelenítés pedig hibátlan. A fényerő kellően nagy ahhoz, hogy a kép még napsütésben is látható maradjon. 

Teljesítmény

A modellbe erős, ám nem kiemelkedően nagy teljesítményű hardvert építettek. A nyolc magos Qualcomm Snapdragon 765G processzor mellett kapott 8 GB RAM-ot, valamint egy Adreno 620 grafikus chipet. Ez a legjobb játékok csúcsgrafikás futtatásához már kevés lehet, ilyenkor némi akadással azért számolhatunk. Emellett a nagy bitrátájú, 4K felbontású HDR videók szerkesztése is megdöccentheti a rendszert. A netezés, chatelés, levelezés és képalkotás viszont villámgyors. Tehát mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy a készülék kis kompromisszumokkal ugyan, de mindenre használható lehet, amit ma egy mobiltól elvárhat az ember. A 4000 mAh akkumulátora bőségesen elég lett volna egy hagyományos modellhez. 

Városnézésnél jól jöhet ez a megoldás.Forrás: Origo

Azonban a két kijelző a megszokottnál picit többet fogyaszt egyszerre, így bizony egy nagyobb kapacitású telep azért elférhetett volna itt. Emiatt extrém ha folyton kinyitva használjuk, akkor előfordulhat, hogy az üzemidő 7 órára csökken, ami elég gyenge teljesítmény. Hagyományos használat esetén, viszont az időtartam elérheti a 11 órát, ami teljesen korrekt érték. A nálunk járt változatba 128 GB adattárolásra szolgáló belső memória került. Ez a tárhely kellően nagy ahhoz, hogy akár évekig használja valaki, akkor sem fog kifogyni nagyon a tárolókapacitásból. A hangrendszere átlagos, hiszen a hangerővel nincs baj, de a hangszóró nem szól valami szépen. Fülhallgatóval már sokkal jobb a helyzet, de sajnos erről a modellről is lespórolták a hagyományos fejhallgató kimenetet. Így ennek csatlakoztatására az USB-C portot vagy a támogatott Bluetooth vezeték nélküli technológiát kell használni. 

Ár és értékelés

Az LG Wing nem olcsó, hiszen 400 forintba kerül. A teljesítménye nem indokolná ezt az árat, viszont a különleges, kihajtható képernyőre épülő kialakítás igen. Ez a megoldás abszolút unikális a jelenlegi okostelefonos szektorban.

Ennél is fontosabb, hogy tényleg van értelme ennek a megoldásnak, nyújt extra, hozzáadott értéket,

azon kívül is, hogy biztos mindenki megbámulja, hogy magára rántja a tekintetet. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő. Lehet, hogy ez a vonal totálisan zsákutcának bizonyul, de az is benne van a pakliban, hogy idővel több ilyen elforgatható képernyőjű telefon bukkan fel. Mi reméljük, hogy ez utóbbi valósul majd meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!