Váratlan szövetségest kapott a Huawei az 5G-s piacon

Vágólapra másolva!
Az Ericsson is tiltakozik az ellen, hogy Svédország kitiltsa az 5G-s infrastruktúrájából a Huawei-t.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia mellett többek között Svédország is kitiltotta idén az 5G-s infrastruktúrájából a Huawei-t. A kínai cég nemrég már jelezte, hogy ha a brit vezetés megengedi, akkor szeretne a Huawei visszatérni a brit piacra és 5G-s hálózatba. Most pedig egy nem várt szövetségest is kapott a kínai óriás, kiállt mellette az egyik riválisa, az Ericsson.

Forrás: thehill

Az Ericsson ügyvezetője, Borje Ekholm nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy a svéd tiltás korlátozza a szabad versenyt és kereskedelmet, illetve késlelteti az új technológiák terjedését.

A jelenlegi szabályozások keretében Huawei és ZTE termékre nem építhetnek a telekomcégek Svédországban, 2025-ig a meglévőket is ki kellene vegyék az infrastruktúrából.

Az Ericsson szerint fontosak a nyílt piacok, és a biztonság szem előtt tartása mellett egyetlen céget sem kellene kitiltani. Az Ericssonnak persze az sem tesz jót, hogy a bírósági fellebbezés miatt eleve lelassul az 5G-s hálózatok építése.

Sok helyen kiemelten foglalkoznak az 5G-vel, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az nem akkora szenzáció az emberek számára. Egyre kevesebben hajlandóak felárat fizetni az 5G-ért, legyen szó új mobilról vagy mobilos előfizetésről. A dolog nem véletlen: az árak nagyon megemelkedtek, az 5G-s hálózatok azonban sokszor csak egy-egy utcasarkon működnek jól. Ráadásul a gyors LTE-hálózatok eleve alig maradnak le ezektől sebességben, miközben lefedettségben sokkal jobbak és stabilabbak.