Ilyen egy telefon, amit direkt időseknek terveztek

Doro 7010, időseknek tervezett telefon, Telenor, butatelefon,
Doro 7010, időseknek tervezett telefon
Vágólapra másolva!
Körülbelül 15 éve jelentek meg az első direkt, időseknek szánt telefonok, és azonnal hatalmas sikert arattak. Nem is véletlenül. E termékeket ugyanis direkt úgy alakították ki, hogy a tulajdonságaik a lehető legjobban passzoljanak az idősebb emberek elvárásaihoz, használati szokásaihoz. Az ilyen készülékek egyik vezető gyártója napjainkban a Doro, amely időről időre új készülékekkel bővíti kínálatát. Az egyik legfrissebb termékük a Doro 7010, amely a "modern nagyitelefonok" egyik mintapéldánya.
Vágólapra másolva!

Konzervatív külső

A modell a mai okostelefonoktól eltérően rendelkezik hagyományos gombokkal. Ez azért jó megoldás, mert ha valakinek gyengébb a látása, akkor tapintással is be tudja ütni a kívánt számot. A gombok egyébként határozottan emelkednek ki a sötétszürke készülékházból, amely műanyagból készült, és a súlya sem vészes. Viszont pont emiatt nem is ütés-, illetve vízálló, úgyhogy valamilyen tokot azért megkíván.

Doro 7010, időseknek tervezett telefon Forrás: Origo

A termék hátlapján található egy kamera, egy lámpa, valamint egy gyorsgomb is.

Vészhelyzet esetén elég csak ezt megnyomni, és azonnal tárcsázza az előzetesen beprogramozott számot.

Ez nagyon-nagyon hasznos lehet, hiszen ha elesik valaki, vagy rosszul lesz, akkor nem kell azzal vackolnia, hogy egyesével bepötyögje a számokat, vagy válogasson a névjegyek között. Egy szó, mint száz: a kialakítás nem forradalmi, de ez nem is baj, hiszen a dizájn helyett a funkcionalitásra koncentráltak a tervezők.

Képernyő

240 x 320 képpontos TFT LCD kijelzővel látták el, amely kellően nagy, 2,8 inches, valamint színes, ami jelentősen megkönnyíti a kezelését. Az ikonok látványosak, és jól használhatóvá teszik, valamint akár fényképek is megjeleníthetőek rajta. Nem azt mondjuk, hogy ez a világ legjobb minőségű telefonos képernyője, de a célnak megteszi. A fényereje pedig kellően nagy ahhoz, hogy akár világosban is használható maradjon.

Akkumulátor és hang

1660 mAh cserélhető akkumulátorral látták el. Ez ugyan lényegesen kisebb, mint amit a mai okostelefonos érában megszokhattunk, viszont egy ilyen hagyományos, nyomógombos, alacsonyabb fogyasztású mobilnál megfelel. Az aktív üzemidő így eléri a 7, a készenléti üzemidő pedig a 330 órát. A töltés szabványos Micro USB porton keresztül történik, az ehhez szükséges kábel, valamint töltő megtalálható a dobozban.

A hátlapon helyet kapott egy vészhívó gomb Forrás: Origo

A hangszórója a megszokottnál jóval nagyobb hangerejű, ami szintén fontos szempont lehet időseknél, akiknek a hallása már sok esetben nem az igazi. A tapasztalataink szerint a hang minőségével sincs gond, jól lehet hallani, amit a vonal túlsó felén beszélnek. A készülék lehetővé teszi videók, zeneszámok lejátszását, vagy rádióadók hallgatását. Nem mondjuk, hogy csodálatos, kristálytiszta hangélményben lesz részünk, de tény, hogy a hangszórója ezeket is képes úgy-ahogy megszólaltatni. Ellátták fülhallgató-csatlakozóval is, ami nagyon hasznos lehet, és ilyenkor a hang minősége lényegesen jobb.

Kezelés, extrák

Érintőképernyő hiányában a már jól bevált módon, a nyilakkal kell navigálni a menürendszerben. Az átlátható grafikus kezelőfelület magyar nyelven is kommunikál, a struktúrája logikus, így a használatába hamar bele lehet jönni.

Színes kijelző, nagy gombok, kényelmes használat Forrás: Origo

A Doro 7010 rendelkezik néhány extrával. A beépített WiFi, valamint a 4G támogatás révén az internetre is csatlakoztatható. Egyrészt mód nyílik böngészésre, azaz bármelyik oldal meglátogatható. Ennek használata a kezelőpanellel nehézkes, sokáig tart beírni a szöveget, de szerintünk annak is kell örülni, hogy egyáltalán gondoltak erre.

Ezenkívül ellátták előre telepített Facebook-alkalmazással. E közösségimédia-app már az idősek körében is egyre népszerűbb, bár tény, hogy számítógépen vagy okostelefonon lényegesen könnyebb használni, mint ezen a mobilon.

Emellett meg kell még említeni a szintén előzetesen telepített Whatsapp nevű alkalmazást. Ez egy online alapú kommunikációs platform, azaz interneten keresztül történő beszélgetést tesz lehetővé. Azaz, ha van a környéken WiFi, akkor ingyen lehet beszélgetni ahelyett, hogy pörögne a számláló a hagyományos előfizetési csomagban. Ellátták egy 3 megapixeles kamerával, de ez értékelhető képek készítésére csak tökéletes fényviszonyok mellett alkalmas a tapasztalataink szerint.

Értékelés

A Doro 7010 egy kifejezetten érdekes és előremutató terméknek számít az időseknek szánt mobilok egyre népesebb flottájában. Az tény, hogy egy mai modern okostelefonnal tudásában nem veheti fel a versenyt, hiszen azoknál képernyője és teljesítménye is rosszabb. Emellett a 37 000 forintos árcédulája is kicsit talán eltúlzottnak tűnhet. Viszont cserébe vannak rajta "rendes" gombok, és olyan funkciók, amelyek az idősek számára különösen hasznosak lehetnek. Számos különféle konstrukcióban elérhető jelenleg már hazánkban is a Telenor kínálatában, így pedig már az ára is kedvezőbb, hiszen előfizetéstől függően akár ingyen is megkaphatjuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!