Elég sok gyártó vágott bele majdhogynem egyszerre az összehajtható telefonok fejlesztésébe, azonban a Samsung láthatóan megelőzött mindenkit.

Ugyan az első összecsukható termékük, a Galaxy Fold első nekifutásra még hagyott maga után némi kívánnivalót (habár természetesen értékelni lehetett az újítás szándékát), addig a Galaxy Z Flip és az újaqbb Fold modellek már rendkívül szerethető koncepcióval jelentek meg.

Hogy végül a hajtógatható készülékek jelentik-e majd az okostelefonok jövőjét, vagy megmaradnak szimpla érdekességnek, az nyilvánvalóan kiderül a következő években, de az biztos, hogy a Samsung egyáltalán nem szeretné feladni ezt a kategóriát, és további lehetőségeken gondolkodik.

Forrás: Samsung

Ráadásul ezúttal nem rajongók által megálmodott szerkezetekről, internetes fantáziálásokról van szó, ugyanis a lentebb látható rajzok a gyártó hivatalos, kijelzőkkel foglalkozó részlegének oldalán jelentek meg. Sajnos részleteket nem osztottak meg a tervekkel kapcsolatban, de az egyértelműen látszik, hogy milyen irányvonal mentén gondolkozik a vállalat, és ebből lehet is következtetni arra, hogy mi a szándék.

A három részbe hajtható telefon esetében például könnyen beláthatóak az előnyök. A kétrészre hajtható Galaxy Fold esetében ugyebár az történt, hogy szétnyitva kaptunk egy elég nagy kijelzőt, ami már-már a tabletek szintjét súrolta, míg becsukva egy harmadik, külső képernyőre kellett hagyatkoznunk (ami jóval kisebb és gyengébb volt, mint az egységbe összeálló belső kettő).

A LetsGoDigital így képzeli el a lehetséges készüléket.Forrás: LetsGoDigital

A képen látható koncepció esetében viszotn az a helyzet, hogy valójában egyetlen nagy kijelzőt kapunk, amit két töréspont mentén lehet meghajlítani, így a Galaxy Fold alapkoncepciót tulajdonképpen tetőszelegesen alakíthatjuk ki. Valójában a felhasználó dönthet úgy, hogy teljesen kihajtva egyben használja a kijelzőt, vagy összecsukva egy sima okostelefon méretének megfelelő képernyőt hajtogat ki a telefonból. A rajzot látva tulajdonképpen az sem kizárt, hogy összecsukva a telefon eleje és hátulja is kijelző legyen.

Ez persze egy rendkívül komplikált konstrukció, és nagyon fontos a zsanérok kialakítása, de ha valakinek, akkor a Samsungnak ezen a téren már biztosan jó sok tapasztalata van.

Ennél egy fokkal bizonytalanabbnak tűnik az összetekerhető kijelző. Ez szintén nem egy olyan koncepció, ami egyébként megvalósíthatatlan, elég csak az LG összetekeredő OLED tévéjére gondolni, de szintén ez a gyártó tervez bemutatni jövőre egy okostelefont is hasonló technológiával - mint ahogy a kínai Oppo is, ami már a prototípusokat mutogatja.

Forrás: Samsung

Itt az alapvető problémát az jelenti, hogy kitekerve mégis mi fogja mereven tartani a kijelzőt? A megoldás nem egyszerű, és egyelőre nem is nagyon tűnik úgy, hogy a gyártók letették volna a voksukat egy-egy kialakítás mellett, úgyhogy valószínűleg a következő években itt sokféle kialakítást látunk majd.

Mindenesetre a Samsung által közölt rajz alapján arra lehet következtetni, hogy ennek a képzeletbeli készüléknek mindenképpen valamilyen sík felületen kellene helyet foglalnia, hogy egy egyenes képernyőt kapjunk, így tehát nem is feltétlenül beszélhetünk már okostelefonról, sokkal inkább valami egészen új termékkategóriáról.

Hogy ennek mik lehetnek az előnyei azon kívül, hogy összetekerve nyilván nagyon kis helyet foglal a készülék? Nos, reméljük erről a Samsung és a többi gyártó hamarosan meggyőz majd mindannyiunkat!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!