Óriási bírságot kapott Olaszországban az Apple

apple szeptember 7 iphone 7
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 07: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller speaks on the new Apple iPhone 7 during a launch event on September 7, 2016 in San Francisco, California. Apple Inc. is expected to unveil latest iterations of its smart phone, forecasted to be the iPhone 7. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple Watch wearable device. Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Félrevezetően reklámozta a termékei vízállóságát.
Vágólapra másolva!

Két évvel a telefonlassításos bírság kiszabását követően az Apple újabb 10 millió eurós, körülbelül 3,57 milliárd forintos büntetést kapott Olaszország fogyasztóvédelmi hatóságától. A szervezet szerint a gyártó félrevezetően reklámozta a termékei vízállóságát, nem ismertette részletesen, hogy milyen típusú vízben, milyen mélységig és mennyi ideig bírják beázás nélkül az eszközök. A víz típusának lehet jelentősége, az Apple csak édesvízben tesztelte a vízállóságot, tengerparti sós vízben nem.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Ennek tetejébe a vállalat arról sem nyújtott elégséges tájékoztatást az ügyfeleknek, hogy vízkárra semmilyen körülmények között sem vonatkozik a termékek garanciája. Akkor sem, amennyiben a vevők tisztában voltak az eszköz reklámozott vízállóságának részletes körülményeivel, és azokat nem túllépve ázott be a készülékük.

A hatóság abszurdnak tartja, hogy egy kifejezetten a vízállóságával reklámozott eszköz esetében semminemű garancia sincs a vízkárra.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta a bírságot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!