PS2 játékok is futtathatóak az Xbox Series gépeken

sony playstation 2 ps2 játékkonzol
Sony PlayStation 2
Vágólapra másolva!
Emulátor segítségével rengeteg régi konzolra írt játék megy rajtuk.
Vágólapra másolva!

Nem kímélik az ügyeskedők a Microsoft novemberben piacra került új konzoljait, a fejlesztői módot aktiválva máris elkezdtek rájuk különféle PC-s szoftvereket átportolni. Az eddigi talán legérdekesebb fejlemény, hogy működésre bírták a retró konzolok emulációjához segítséget nyújtó RetroArchot, ráadásul annak legújabb alfa verziójába bekerült a Sony PlayStation 2-t mímelő PCSX2 modul is.

Ennek köszönhetően az a helyzet állt elő, hogy játékonként változó sikerrel, de számos PlayStation 2-re írt játék futtathatóvá vált az Xbox Series konzolokon. A rivális Sony PlayStation 5 ilyenre nem képes: natívan csak PS4 és PS5 játékokat futtat, a tulajdonosaik kizárólag a PS Now havidíjas játékstreamelő szolgáltatáson keresztül érhetnek el régebbi PlayStationökre készült termékeket.

Kapcsolódó érdekesség, hogy az Xbox One és Xbox Series gépek szintén emuláció segítségével futtatják az első Xboxra és az Xbox 360-ra írt játékok egy részét, de az persze hivatalos megoldás.

A RetroArch telepítéséhez fejlesztői fiók szükséges az Xboxokon, a Microsoft 19 dollár regisztrációs díjat kér ennek létrehozásáért, ezt követően a szoftver manuálisan installálható a konzolokra. Ettől függetlenül az Xbox Series gépükön PS2-es játékokkal szórakozni kívánóknak mindenképp érdemes várniuk még pár hónapot, hiszen egyelőre nehéz működésre bírni az emulátort, rengeteg a bug a játékokban, plusz a 2 GB-nál nagyobb címek nem futtathatóak vele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!