Jön a Razer moduláris számítógépe

Razer Tomahawk asztali számítógép gamer PC
Razer Tomahawk
Vágólapra másolva!
Bárki számára lehetővé tenné a hardver erősebbre cserélését a cég.
Vágólapra másolva!

Az asztali számítógépek nagy előnye a komponensek meglehetősen könnyű cseréjével elérhető teljesítménynövelés lehetősége, például gazdaságosan erősebbre váltható a processzor és a videokártya, bővíthető a memória és a háttértár. Persze sokan félnek a feladattól, így a Razer nem éppen világelsőként, de az idei CES-en előállt a tényleg bárki által frissíthető számítógép koncepciójával.

Razer Tomahawk Forrás: Razer

A cég most rendkívül limitált mennyiségben, de előrendelhetővé tette az Egyesült Államokban az első ilyen gépét. A kompakt Tomahawk érdekessége, hogy az alaplapja, a processzora és a memóriája egy saját burkolattal körülvett egységbe került: a számítógépet a jövőben fejleszteni kívánóknak csak ki kell húzniuk ezt a helyéről, majd be kell tenniük az újonnan vásárolt cseremodult a helyére.

Videokártya alapvetően nincs a Tomahawkban, de lehetőséget kínál egy teljes méretű modell házilagos telepítésére, plusz a gyártó opcionálisan hajlandó előre beépített NVIDIA GeForce RTX 3080-nal is szállítani a rendelőknek.

Razer Tomahawk Forrás: Razer

A 750 wattos tápegységgel és Chrome Base díszvilágítással szerelt számítógépet gyárilag 512 GB-os NVMe SSD-vel és 2 TB-os merevlemezzel látta el a gyártó, ezek mellett pedig kínál egy további M.2 SSD foglalatot is a tárhely bővítésére. Jelenleg egyetlen főmodullal kapható, ez Intel Core i9-9980HK laptopos processzort, 16 GB DDR4 memóriát, továbbá Bluetooth 5.0 és WiFi ac vezérlőket tartalmaz.

Razer Tomahawk Forrás: Razer

Egyedi termék lévén igencsak vastagon fogott a Razer ceruzája: a Tomahawk alapmodelljéért 2300 dollárt kér, míg az RTX 3080 videokártyával is felturbózott kiadása 3200 dollárba kerül; nettó 679 ezer és 943 ezer forintokról van szó.

Nem rossz a termék koncepciója, de az árazást elég nehéz lenyelni.

Ráadásul óriási veszélyt jelent a vevők számára, hogy a Razer vajon mennyire bizonyul majd hajlandónak támogatni a terméket: ha nem fogy elég a Tomahawkból, akkor gazdaságtalan lehet új főmodulokat készíteni hozzá.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!