Rádupláz a jelenleg elérhető maximumra a Sabrent.

Nemcsak az áruk akadályozta éveken keresztül az SSD-k terjedését az otthoni felhasználók körében, de a háttértárat vásárolni kívánók egy kis tábora számára elégséges kapacitást sem nyújtottak. Mostanra megváltozott a helyzet, a fogyasztói piacon akár 8 TB, avagy olyan nyolcezer gigabájt körüli szilárdtest-meghajtók is kaphatóak, hazánkban bruttó 300 ezer forintért lehet ilyet vásárolni.

A kép csak illusztráció (Sabrent Rocket Q 8TB SSD)Forrás: Sabrent

A világ első 8 TB-os M.2 NVMe SSD-jének kiadásával jelentős hírverést kapott Sabrent most újabb világelsőségre próbál szert tenni, a TechRadarnak adott tájékoztatása szerint a nagyon közeli jövőben piacra dobja a világ első kimondottan a fogyasztói piacra szánt, 16 TB kapacitású SSD-jét.

A gigantikus tárhelyet kínáló meghajtó SATA csatolófelületet használ, a feltételezések szerint 96 rétegű QLC memórialapkák és Phison E12S vezérlőegység került bele. Egy korábban mutogatott prototípusa 550/530 MB/s szekvenciális olvasási és írási tempót tudott, míg a véletlenszerű olvasási és írási sebességei 95 ezer és 90 ezer IOPS voltak.

Tipikus SATA SSD tempóra számíthatnak tőle a vevők.

A háttértár várható árát nem közölte a Sabrent, de a TechRadar írója 2000 dollár, azaz nettó 590 ezer forint körüli összegre számít, ami egyáltalán nem tűnik irracionális tippnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!