[Frissítve] Epilepsziás rohamot válthat ki a Cyberpunk 2077

johnny silverhand keanu reeves cyberpunk 2077 videojáték
Johnny Silverhand a Cyberpunk 2077-ben
Vágólapra másolva!
Ódákat zeng róla a sajtó, de időközben fény derült egy váratlan problémájára is.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint a The Witcher 3-mal befutott CD Projekt RED újból maradandót alkotott, a december 10-én megjelenő Cyberpunk 2077 eddigi tesztjei mind rendkívül pozitívak. A kritikusok szerint a nyílt világú akció-szerepjáték gyakorlatilag kihagyhatatlan az efféle játékok kedvelői számára, és valószínűleg heteken belül elkezdenek röpködni majd az irányába az év játéka díjak.

Johnny Silverhand a Cyberpunk 2077-ben Forrás: CD Projekt Red

Viszont időközben fény derült egy rendkívül kellemetlen gondra: a GameInformernél dolgozó Liana Ruppert szerint egyes részei rendkívül könnyen epilepsziás rohamot képesek kiváltani a problémától szenvedőknél. A videojátékokkal szórakozók garantáltan jó néhány termék indításakor belefutottak már a figyelmeztetésbe, hogy azok epilepsziás rohamot válthatnak ki, azonban a neonfényes és villogó Cyberpunk 2077 esetében különösen rossz a helyzet.

A hadseregben szolgálva fejsérülést szenvedett, emiatt epilepsziássá vált Ruppert szerint a játékkal szórakozva egy alkalommal komoly rohama volt, és többször is roham szélére került. A Cyberpunk 2077 szórakozóhelyeire való belépés veszélyes lehet az epilepsziásoknak, emellett pedig a Keanu Reeves által alakított Johnny Silverhand felbukkanását kísérő effekt is problémás.

Judy braindance-es epizódjai különösen veszélyesek az epilepsziások számára Forrás: CD Projekt

Ezektől függetlenül a legrosszabbnak a játék „braindance" részei bizonyultak, ilyenkor a játékosoknak mások emlékeiben kell navigálniuk. Akkor tört rá a roham, mikor a játékban fel kellett venni egy villogó animációt megjelenített headsetet: az effektje kísértetiesen hasonlít ahhoz az eszközéhez, amivel a neurológusok rohamot próbálnak kiváltani a pácienseknél a vizsgálatokkor. Az intrót követően a braindance-ek további részei is meglehetősen veszélyesek lehetnek az epilepsziások számára.

Hírünk írásáig a CD Projekt nem kommentálta a problémát, ám a fejlesztők egy jövőbeli javításban remélhetően képesek lesznek kezdeni valamit a helyzettel, esetleg kaphatna opcionálisan bekapcsolható, epilepsziásoknak kitalált grafikus módot a játék.

Frissítés: a CD Projekt már vizsgálja a problémát. Első lépésben epilepszia-figyelmeztetést tesz a játék töltőképernyőjére, továbbá összehívja az illetékes fejlesztőket, hogy megoldást találjanak a gondra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!