Már javában folyik a saját mobilhálózati chip fejlesztése a cégnél.

Óriási sikert arattak az Apple első saját processzoros rendszerlapkájával szerelt Macek, a laikusok és a hozzáértők is őszintén megdöbbentek az M1 teljesítményén. A képességei láttán már nem tűnik irracionálisnak a gyártó elképzelése, hogy 2022-től kivezetné az Intel processzorokat a számítógépeiből, realisztikusan képes lehet két éven belül megfelelő teljesítményű, házon belüli alternatívákkal előállni.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/Brittany Hosea-Small

A Bloomberg szerint az Intel után a Qualcommot tenné lapátra a gyártó, az Apple saját tájékoztatása szerint idén teljes gőzzel megkezdődött az első mobilhálózati chipjének fejlesztése, ezt például az iPhone mobilokban, a mobilnetes iPadekben, Macekben, Watch-okban tudná használni.

A kezdeményezés önmagában nem meglepetés, hiszen az Apple tavaly júliusban egymilliárd dollárért felvásárolta az Intel mobilhálózati modemeket készítő üzletágának nagyját, minden bizonnyal ez az átvett csoport felel a folyamatban lévő erőfeszítésért.

A saját modem sikeres kifejlesztése ellenére az Apple biztosan nem lesz képes teljesen megszabadulni a Qualcommtól: ha konkrét komponenseket nem is kell majd vásárolnia tőle, de a kismillió távközlési szabadalma miatt licencdíjakat biztosan kénytelen lesz fizetni a vállalatnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!