Illegalizálnák egyes termékek áron felüli továbbadását és a botos vásárlást.

Az elmúlt hónapokban soha nem látott méretű problémává vált az internetes skalpolás, ennek során az ügyeskedők piszkos trükköket bevetve, egyre inkább automatizált módszerekkel szűkös elérhetőségű cikkekre csapnak le, hogy aztán jelentős felárral továbbadják azokat a hoppon maradt vevőknek.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock

A fogyasztók életét megkeserítő, ragadozó viselkedés az Egyesült Királyságban már egyes politikusok érdeklődését is felkeltette, skót képviselők egy csoportja benyújtott miatta egy indítványt a brit parlamentben. Eszerint törvénytelenné kellene tenni a játékkonzolok és számítógépes komponensek ajánlott fogyasztói áron felüli értékesítését, ami közvetlen reakció a PlayStation 5 és az Xbox Series konzolok, továbbá az új generációs GeForce és Radeon videokártyák ügyeskedők általi elhappolására.

A képviselők rámutattak, hogy ilyen szabály már létezik, a rendezvényjegyekkel való üzérkedést is így szorították vissza.

A beadvány másik része is van ugyanilyen fontos, a képviselők egy az egyben illegalizálnák az automatizált módszerekkel, avagy botok használatával történő vásárlást az online piactereken. Ez a skalpolók legfontosabb fegyvere termékek elhappolásakor: ha mindenki máshoz hasonlóan manuálisan kellene rendelgetniük, akkor előreláthatóan töredékére esne az általuk elvitt holmik mennyisége.

Egyelőre nem világos, hogy a képviselők képesek lesznek-e megfelelő támogatást szerezni ahhoz, hogy napirendre kerülhessen az ügyük a parlamentben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!