Egy vagyont kerestek a nyerészkedők az új konzolokon

Vágólapra másolva!
Elemzők szerint csak az eBayen keresztül több mint 19 millió dolláros haszonnal adták tovább a konzolokat az igazi vásárlóknak.
Vágólapra másolva!

2020-ban hatalmas trend lett, hogy nyerészkedésre szakosodott csoportok felvásárolják a fogyasztók elől a termékeket, majd az igazi vevőknek aukciós oldalakon adják azokat tovább, dupla vagy éppen tripla, olykor még magasabb árakon. A legrosszabb az új Sony és a Microsoft konzoloknál, valamint a GeForce és Radeon videokártyáknál a helyzet.

Forrás: polygon

Michael Driscoll adatmérnök nemrég azt vizsgálta, hogy vajon mennyit kerestek a nyerészkedők az új konzolokon. Szerinte a Microsoft Xbox Series X és Series S konzoljaiból csak az eBayen 29 255 darabot adtak tovább, ez pedig 23,5 millió dolláros bevételt jelentett.

Pénzt igazán a Sony konzolokkal kerestek, a normál és a digitális változatból 25 642 és 7322 darabot adtak el. A vételárak a gyártó által ajánlott összeget általában 200 és 350 százalékkal haladják meg. A PlayStation 5 konzolok átlagára jelenleg 1025 és 1101 dollár.

Az elemző szerint az eBay-en 34,75 millió dollárnyi árbevételt szereztek a nyerészkedők a Sony konzolokon, ebből pedig 19 millió dollár volt számukra a nyereség. Ebből persze az eBay és a PayPal is leveszi a maga részét. A 19 millió dolláros haszon pedig csak az eBay-alapú eladásokra értendő, összesen a nyerészkedők 10x ekkora hasznot vihettek haza az elemző szerint. A tapasztaltak termékenként 500 dollárt keresnek.