Kék Halálokról és tönkretett fájlrendszerekről érkeznek panaszok.

A Microsoft még novemberben közölte, hogy az ünnepek miatt különös óvatossággal fog eljárni a Windows 10 decemberi összegző frissítéseivel, a gondok esélyének minimalizálása érdekében a biztonsági javításokon túl csak különösen fontos bugokat kíván megoldani velük.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Halfpoint

A jelek szerint a múlt hét kedden kiadott frissítések ennek ellenére gondokat okoznak egyes felhasználóknál. A panaszok többsége Kék Halál képernyőkről szól, például a Corsair Utility Engine segédprogram meghajtószoftvere már a PC elindításakor összeomlaszthatja a Windowst.

Szerencsére a Windowshoz valamilyen szinten értőknek nem kell az egész operációs rendszert újratelepíteniük, ha belefutnak a Corsair szoftverével kapcsolatos gondba: a Windows csökkentett módban való indítása után csak át kell nevezniük a rendszerpartíció Windows\System32\drivers mappájában lévő corsairvbusdriver.sys állományt valami másra, ezután újból indíthatóvá válik a PC.

A másik váratlan probléma specifikusan a Windows 10 October 2020 Update (20H2) rendszert érinti. A jelenlegi információk szerint amennyiben a Windows 10 valamelyik előző kiadásáról frissítettek rá a számítógépezők, akkor a lemezellenőrzésre használható chkdsk parancssoros alkalmazás tévesen hibákat találhat az SSD rendszermeghajtón, majd azokat „javítva" tönkreteszi az NTFS fájlrendszerét, így a Windowst sem lehet elindítani a háttértárról.

A probléma javítható lehet a chkdsk azonnali újrafuttatásával, ám ha megtörtént a baj és újraindult a számítógép, akkor megint csak hozzáértő kellhet a Windows újratelepítésének elkerüléséhez. Az SSD helyett merevlemezt használókat, továbbá a legújabb Windows 10-et tisztán telepített számítógépezőket elvileg nem érinti a probléma.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!