Gondokat hozott a Windows 10 decemberi frissítése

Hipster businessman with laptop Computer Male Beauty White Collar Worker Student Businessman Portrait Men Males Job - Religious Figure Facial Expression Headache Pain Young Adult Sitting Thinking Working One Person Physical Pressure Frustration Failure Pr
Studio shot of tired hipster businessman working on laptop
Vágólapra másolva!
Kék Halálokról és tönkretett fájlrendszerekről érkeznek panaszok.
Vágólapra másolva!

A Microsoft még novemberben közölte, hogy az ünnepek miatt különös óvatossággal fog eljárni a Windows 10 decemberi összegző frissítéseivel, a gondok esélyének minimalizálása érdekében a biztonsági javításokon túl csak különösen fontos bugokat kíván megoldani velük.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Halfpoint

A jelek szerint a múlt hét kedden kiadott frissítések ennek ellenére gondokat okoznak egyes felhasználóknál. A panaszok többsége Kék Halál képernyőkről szól, például a Corsair Utility Engine segédprogram meghajtószoftvere már a PC elindításakor összeomlaszthatja a Windowst.

Szerencsére a Windowshoz valamilyen szinten értőknek nem kell az egész operációs rendszert újratelepíteniük, ha belefutnak a Corsair szoftverével kapcsolatos gondba: a Windows csökkentett módban való indítása után csak át kell nevezniük a rendszerpartíció Windows\System32\drivers mappájában lévő corsairvbusdriver.sys állományt valami másra, ezután újból indíthatóvá válik a PC.

A másik váratlan probléma specifikusan a Windows 10 October 2020 Update (20H2) rendszert érinti. A jelenlegi információk szerint amennyiben a Windows 10 valamelyik előző kiadásáról frissítettek rá a számítógépezők, akkor a lemezellenőrzésre használható chkdsk parancssoros alkalmazás tévesen hibákat találhat az SSD rendszermeghajtón, majd azokat „javítva" tönkreteszi az NTFS fájlrendszerét, így a Windowst sem lehet elindítani a háttértárról.

A probléma javítható lehet a chkdsk azonnali újrafuttatásával, ám ha megtörtént a baj és újraindult a számítógép, akkor megint csak hozzáértő kellhet a Windows újratelepítésének elkerüléséhez. Az SSD helyett merevlemezt használókat, továbbá a legújabb Windows 10-et tisztán telepített számítógépezőket elvileg nem érinti a probléma.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!