Ezekre érdemes figyelnünk, ha robotporszívót vásárolnánk

Samsung Powerbot robotporszívó
Vágólapra másolva!
Az első robotporszívók az ezredforduló utáni években jelentek meg a fejlett világban, és viszonylag hamar nagy népszerűségre tettek szert. Milliószámra adták el ezeket a sokat ígérő masinákat, amelyek idővel hazánkban is elterjedtté váltak. Ma már nem is nagyon lehet úgy bemenni egy valódi vagy egy online áruházba, hogy ne illegesse ott magát számos diszkosz alakú takarítógép. De valójában használhatóak ezek a gépezetek? Megéri őket megvenni? És, ha igen, akkor mire kell figyelni, és kinek ajánlottak?
Vágólapra másolva!

Robotporszívó? Az meg mi?

Ha valaki nem ismerné ezeket a masinákat, akkor jöjjön röviden a lényeg: Jellemzően viszonylag lapos, kör vagy sokszög alakú, kerekeken guruló, automata munkavégzésre képes eszközökről van szó. Tehát képesek teljesen maguktól kitakarítani egy egész szobát vagy lakást, legalábbis elméletben. Ellátták őket különféle szenzorokkal (kamerákkal, infravörös, vagy lézeres érzékelőkkel), amelyek révén fel tudják mérni pontosan a helyiséget, és folyamatosan nyomon követi az elektronikájuk, hogy már merre jártak.

Az egyik megoldás a sarkok takarítására a szögletes tisztítófej Forrás: Origo

Rendelkeznek beépített akkumulátorral, amely a működéshez szükséges energiát biztosítja, így tehát nem kell őket a hálózat áramforráshoz csatlakoztatni. A telep egy külön dokkolón keresztül tölthető fel, amihez a gép magától gurul oda, ha úgy érzi, hogy szüksége van egy kis töltésre. Egyes modellek még okosotthonrendszerbe is integrálhatóak, azaz telefonhoz csatlakoztathatóak. Ennek révén mobilról is vezérelhetőek, távolról bekapcsolhatóak, programozható, hogy mikor helyezzék magukat szolgálatba, illetve az is folyamatosan ellenőrizhető, hogy merre jártak a szobában.

A kerek darabok kis forgókefék segítségével hajtják be a port maguk alá Forrás:Samsung

A gyártók azt ígérik, hogy elég csak útjukra indítani ezeket az ördöngös szerkezeteket, lehetőleg akkor, ha nincs otthon senki, és mire hazaérünk, csillog-villog minden, teljesen fel van porszívózva.

Hasznosak?

A válaszunk egyértelműen igen. Az elmúlt években jó pár robotporszívóval volt dolgunk, és akadtak köztük olyan modellek is, amelyek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Viszont az is tény, hogy nem mindegyik masinával voltunk megelégedve. Tehát egy vásárlási döntés előtt érdemes alaposan tájékozódni. De a lényeg az, hogy vannak olyan robotporszívók, amelyek képesek elvégezni a munkájukat.

Teljesítmény

Az tény, hogy vannak olyan robotporszívók, amelyek a teljesítményük révén minderre képesek. Tehát akár a szőnyegből is ki tudják szippantani a szennyeződéseket, még akár a poratkákat is. De nem mindegyik.

A rosszabb, jellemzően noname darabok e téren bizony csalódást okoznak, emiatt aztán teljesen felesleges beszerezni őket.

Szóval, ha valaki robotporszívó-vásárláson töri a fejét, a wattban megadott teljesítményre mindenképp figyeljen oda, egészen pontosan arra, hogy ez elérje a 100 wattot.

Okosotthon

Ha valaki már rendelkezik okosotthonrendszerrel, vagy tervezi ilyen kiépítését, és a porszívóját is szeretné ebbe integrálni, az nagyon figyeljen oda, hogy kompatibilis eszközt válasszon. Egyébként ott fog állni egy olyan ökoszisztémával és egy olyan takarítógéppel, amelyek nem képesek együttműködni. Szerintünk az okosotthonos összekapcsolhatóság nem létfontosságú egy robotporszívó esetében, de tény, hogy hasznos kényelmi extrát nyújthat.

Nem mindenhova és nem mindenkinek

Még a legjobb, legsokoldalúbb robotporszívók is könnyen csődöt mondhatnak. Ráadásul önhibájukon kívül. Egy olyan lakásban vagy szobában, ahol sok a kis rés, szűk hely, nem fognak jó munkát végezni, mert egyszerűen nem férnek oda mindenhova. Ugyanez a helyzet ott is, ahol kábelek tekergőznek a földön, vagy sok minden található a padlón elszórva. A robotporszívó nem bejárónő, elpakolni nem fog senki helyett. A munkáját csak akkor tudja elvégezni, ha ehhez megteremtik a megfelelő feltételeket. Aki ezt nem tudja biztosítani, ezzel a feladattal nem képes megbirkózni, azon a robotporszívó sem fog tudni segíteni.

Ez nem gyári cucc, ez egy házilag pimpelt Roomba robotporszívó Forrás: Origo

Egy vásárlási döntés meghozatala előtt érdemes számba venni azt is, hogy milyen típusú a padló. Sok típus a magas, vastag, puha szőnyegekre nem képes felmászni. Akinél ilyen van otthon, az jobban teszi, ha olyan szerkezetben gondolkodik, amelyek ki tudja magát tolni, vagy van annyira erős, hogy feljusson ezekre. Ha valakinél sok a por, esetleg állat van, akkor bizony a robotporszívó kicsinyke tartálya bizony kevés lehet. Vagy olyan gyakran kell üríteni, hogy az már fárasztóvá válik.

A kényelemnek ára van

Egy jól működő robotporszívó nagyon komoly kényelmi faktort jelent az ember életében. Emellett rengeteg idő is megspórolható vele, mindennek azonban ára van. A jobb, tényleg hasznos darabok azért érezhetően többe kerülnek, mint a hagyományos manuális rokonaik, amiket emberi erővel kell húzogatni a parkettán vagy a szőnyegen.

AZ iRobot Roomba az egyik legismertebb és legjobb minőségű darab. Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Mindenképpen ezzel is érdemes kalkulálni, ha valaki úgy határoz, hogy beszerez egy ilyen kis házirobotot. A személyes tapasztalatunk az, hogy ez tipikusan olyan termékcsoport, amely nagyon hamar képes odafúrni magát az ember szívéhez, hasonlóan például a mosogatógépekhez. Ha beválik, és jó a szerkezet, akkor rövid idő után már ott tartunk, hogy kis túlzással el sem tudnánk nélküle képzelni az életet.

Az árak tekintetében óriási az eltérés, hiszen már 20 000 forintos ártól kezdődnek ezek a masinák és 3-400 000 forintig is felmehet az áruk.

Tapasztalataink szerint 60-80 000 forintnál kezdődnek azok a modellek, amiket már érdemes megvásárolni. Itt viszont már ki-ki döntsön a saját preferenciái szerint.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!