A Microsoft is saját processzort készíthet

microsoft surface pro x
Microsoft Surface Pro X
Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy a Surface gépekben is bevetheti a technológiáját.
Vágólapra másolva!

Minden jel arra mutat, hogy a tőkeerős techcégek egy részénél a számítógépes processzorok tervezése jelenti az új trendet. Az Amazon házon belül fejlesztett Graviton processzorai már az AWS felhőben futtatott munkakörnyezetek tíz százalékát hajtják, míg az Apple által a legújabb Macekben piacra dobott M1 rendszerlapka több fontos téren is csúnyán elnáspángolja az AMD és az Intel megoldásait.

Microsoft Surface Pro X Forrás: Microsoft

A Bloomberg értesülései szerint hamarosan a Microsoft is megkezdi a házon belüli processzorfejlesztést, az elsődleges célját az Azure felhőszolgáltatásának rugalmasabbá és hatékonyabbá tétele jelenti. Az elképzelés szerint egyedi rendszerlapkákat használó, valamilyen mértékben specializált szerverekkel jobban ki tudná szolgálni az igényeket, így anyagilag megérheti befektetni a csillagászati összeget a projektbe.

Emellett a források azt spekulálják, hogy a kezdeményezés sikere esetén a Microsoft saját processzorai akár a Surface gépekben is elérhetővé válhatnak.

Az alternatív processzor bevetése nem újdonság a Microsoft részéről, a Windows 10 ARM-es változatát használó Surface Pro X táblagépében Microsoft SQ1 vagy Microsoft SQ2 rendszerlapkák dolgoznak. A nevük ellenére ezek nem házon belül fejlesztett megoldások, hanem a Qualcomm Snapdragon 8cx enyhén módosított, magasabb órajeleken üzemelő változatai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!