Reklámok és fizetős funkciók jönnek a Telegramba

pavel durov orosz milliárdos
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 21: Pavel Durov, CEO and co-founder of Telegram speaks onstage during day one of TechCrunch Disrupt SF 2015 at Pier 70 on September 21, 2015 in San Francisco, California. Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch/AFP
Vágólapra másolva!
Egészen eddig a tehetős alapítója finanszírozta a működését.
Vágólapra másolva!

Jelentős változást jelentett be a végponttól végpontig titkosított chatelést, videohívást és hanghívást lehetővé tevő Telegram alapítója, 2021-ben megkezdődik a szolgáltatás monetizációja. Pavel Durov szerint a hét éve indult platform az immáron 500 millió aktív felhasználója ellenére még mindig nem rendelkezik üzleti modellel, ezen pedig most már muszáj változtatni.

Pavel Durov 2015-ben Forrás: AFP/2015 Getty Images/Steve Jennings

A Telegram fejlesztését és üzemeltetését Durov eddig a saját zsebéből finanszírozta, miután igencsak meggazdagodott Oroszország első számú közösségi hálózatából; ő indította 2006-ban a Facebook által inspirált Vkontaktét, amely 2014-ben végül a Mail.ru tulajdonába került. A jelenleg 36 éves vállalkozó vagyonát 3,4 milliárd dollárra becsüli a Forbes.

Durov bejelentése szerint kétféle monetizációs forma lesz a Telegramon, de semelyiktől sem kell megijedniük a felhasználóknak.

Az egyik a prémium előfizetés, ennek birtokában jelenleg nem elérhető, elsősorban vállalkozások számára hasznos funkciók kerülnek bevezetésre. A másik bevételi forrás a reklámok megjelenítése lesz, azonban Durov leszögezte, hogy ezek kizárólag a nyilvános csatornákban és hasonló felületeken jelennek majd meg, a privát és csoportos beszélgetésekben nem, plusz a Telegram továbbra is teljes mértékben tisztelni fogja a magánszférát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!