Gyorsul és megbízhatóbbá válik a wifi

router modem wifi wi-fi internet
Wifi router (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Kezdetét vette a valaha volt egyik legnagyobb újításának bevezetése.
Vágólapra másolva!

Régóta várt bejelentéssel rukkolt elő a wifi technológia fejlesztéséért felelős Wi-Fi Alliance csoport, megkezdte az első Wi-Fi 6E szabványt támogató vezérlőchipek és fogyasztói piacra kerülő termékek hitelesítését. Ez a wifi legújabb verziója, és az elmúlt két évtized egyik legnagyobb fejlesztését hozza: 2,4 GHz és az 5 GHz után lehetővé teszi a 6 GHz-es spektrum egy részének a használatát is.

A kép csak illusztráció Forrás: Rawpixel / Pexels

A lépésnek óriási jelentősége van, a 6 GHz segítségével drámaian kibővül a wifi routerek és a hozzájuk csatlakozó eszközök közti adatátvitelre használható frekvenciatartomány. Életszagú körülmények között ez azt jelenti, hogy gyorsabbá és megbízhatóbbá válik a routerek és a hozzájuk csatlakozó eszközök közti adatkapcsolat, különösen az olyan helyeken, ahol rengeteg wifi-hálózat interferál egymással.

Többek közt a panelházakban élők számára is kisebb megváltást hozhat az új technológia.

A Wi-Fi Alliance szerint hónapokon belül piacra kerülnek majd az első Wi-Fi 6E szabvánnyal kompatibilis okoseszközök és routerek, például a Qualcomm Snapdragon 888 rendszerlapkás csúcstelefonok is támogatják a technológiát. Persze időt vesz majd igénybe az elterjedése, a szervezet szerint 2022 elejére a piacon kapható, Wi-Fi 6 jelzésű eszközök várhatóan csak olyan 20%-a támogatja majd a legújabb szabványt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!