Nyugodj békében, Adobe Flash!

internet archive adobe flash
Emulációval játszhatóak maradnak az Internet Archive Flash-játékai
Vágólapra másolva!
Halála ellenére a két és fél évtizedes öröksége tovább él.
Vágólapra másolva!

Az újév első pillanatában máris megtörtént az első jelentős esemény az informatikai világában, végleg nyugdíjba vonult a jelenlegi formájában huszonöt éve ismert Adobe Flash beépülő. A FutureWave által 1993-ban kitalált, majd 1996-ban a Macromediához került, 2005-ben pedig az Adobe által a szárnyai alá vett Flash környezetet animációk és multimédiás szoftverek készítésére találták ki, a benne készült alkotások különálló alkalmazásokként és beépülőkön keresztül böngészőkben is futtathatóak voltak.

Emulációval játszhatóak maradnak az Internet Archive Flash-játékai Forrás: Origo

A modern internet és a multimédiás tartalmak korrekt megjelenítésére már képes számítógépek eljövetelekor az Adobe Flash abszolút megkerülhetetlennek bizonyult, például videók és zenék lejátszásához hasonló képességeket tett elérhetővé a böngészőkben, ezzel készültek a szórakoztatási és oktatási célú CD és DVD korongok interaktív tartalmai. Emellett óriási mértékben hozzájárult az internetes kultúrához is, a mémmé vált pálcikaemberes animációktól az iskolai számítógépeket elárasztott minijátékokig mindenben nyakig benne volt a Flash.

A pozitívumai ellenére az internetes támadók által kihasznált sérülékenységei miatt időközben hírhedtté vált Flash alkonya a kétezres évek végén köszöntött be: a böngészők szabványos webtechnológiákon keresztül egyre több korábban csak a beépülővel elérhető funkciót kezdtek támogatni, mindeközben pedig piacra kerültek a mai formájukban ismert okostelefonok.

Az utóbbi érát elhozott iPhone nem támogatta a Flash-tartalmak lejátszását, Steve Jobs pedig a nagy erőforrásigényére és akkumerítésére hivatkozva mereven elzárkózott az Apple csodamobiljára való kiadásától. Később Androidra egy időn keresztül volt Flash, de részben az említett gondok, részben pedig a meglévő tartalmak érintőkijelzőkön való macerás kezelése miatt sosem terjedt el a telefonokon.

Az új idők szelei és a súlyos biztonsági problémái miatt a kétezertízes évek elején már a böngészők készítői is erősen ágáltak a Flash ellen, akadályozni kezdték a beépülőjének felhasználói jóváhagyás nélküli futtatását. A változásokba beletörődve az Adobe 2015-ben a Flash fejlesztésének hanyagolása mellett döntött, majd 2017-ben a konkrét nyugdíjazását is bejelentette.

Ez történt meg most, 2020. december 31-től kezdve végleg vége van a Flash-nek, már biztonsági frissítések sem készülnek hozzá.

A beépülő Windowszal együtt szállított példányait a Microsoft hamarosan törölni fogja, a pluginnel integrálva szállított böngészők következő verzióiból szintén eltűnik a szoftver, a Mozilla pedig még azt az NPAPI nevű programozási felületet is eltávolítja, amit évek óta már csak a Flash használhatott a Firefoxban való működéshez. A Flash manuálisan telepített példányai üzeneteket írnak ki, amelyben a szoftver eltávolítását tanácsolják a felhasználóknak.

Mindezek ellenére a Flash öröksége megmarad, régóta fejlesztés alatt álló emulátorokkal a benne készült animációk, játékok és egyéb tartalmak többsége közvetlenül futtatható marad a böngészőkben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!