Jön a megfizethető mobilokba is az 5G

qualcomm snapdragon 480 5g
Qualcomm Snapdragon 480 5G
Vágólapra másolva!
Akár 125 dolláros készülékekben is feltűnhet hamarosan a legújabb Snapdragon.
Vágólapra másolva!

Nagy bejelentéssel indította az évet a Qualcomm, a vadiúj Snapdragon 480 5G rendszerlapkájával megkezdődhet az 5G mobilhálózatok támogatása a megfizethető okostelefonokban. A hardverbe már az X51 modeme került, ami Sub-6 és mmWave frekvenciákon is kompatibilis az új mobilhálózatokkal.

Qualcomm Snapdragon 480 5G Forrás: Qualcomm

Az utóbbi azt jelenti, hogy a megfizethető mobilok rögtön teljes értékű 5G-támogatással kerülhetnek piacra, az eddigi drága modellektől eltérően nem csak a 6 GHz alatti frekvenciákon való működést ismerik majd, még ha ennek csekély is a gyakorlati jelentősége.

Jelen pillanatban a legolcsóbb 5G-s okostelefonok 500 dollár felett kezdődnek, azonban a 8 nm-es gyártástechnológiájú Snapdragon 480 5G rendszerlapkával szerelt mobilok jókora része a 125-250 dolláros kategóriába esik majd; a nettó 37-74 ezer forintos ártartományról van szó.

Szerencsére nem csupán az 5G modeme miatt érdekes a Qualcomm újdonsága: az előd Snapdragon 460-hoz képest a processzora és a videovezérlője is kétszer gyorsabb, a gépi tanulásos feladatok során pedig 70% a teljesítménybeli előrelépés.

Ez lesz a Qualcomm első olyan rendszerlapkája az árkategóriában, amely támogatja a Quick Charge 4 Plus gyorstöltést, 120 Hz frissítési sebességen a 2160×1440 pixeles kijelzőket, a 64 MP-es fotók készítését, továbbá 720p felbontásban a 120 képkockás videók felvételét. A témánál tartva 4K felbontású videók rögzítéséhez még nem elég erős az új Snapdragon, viszont natívan támogatja a HEIF képformátumba való mentést, továbbá a mozgóképek HEVC (H.265) videokodekes kódolását.

Az első Snapdragon 480 5G rendszerlapkás okostelefonok a következő hetekben mutatkoznak majd be, elsőként a Nokia, az Oppo és a Vivo jóvoltából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!