Kommersz külső, okos belső - megfizethető 4K-s TV-teszt

Samsung, TU7102, LED, LCD, tv
Samsung TU7102 LED LCD tv.
Vágólapra másolva!
A Samsung rengeteg energiát és pénzt fordít új kijelzőtechnológiák kifejlesztésére, de ettől függetlenül továbbra is kiemelt figyelmet fordít a hagyományos LED LCD televíziókra is. Az ilyen, alapvetően kedvezőbb árú modellek közül többet is piacra dobtak tavaly, többek között a Crystal UHD családba tartozó TU7102 nevű terméket, amely nálunk is tett egy rövid látogatást. Ennek nagyon örültünk, mert kíváncsiak voltunk, hogy mire is képes manapság a piacvezető cég egy olyan televíziója, amelynél kiemelt hangsúlyt fektettek a költséghatékonyságra.
Vágólapra másolva!

Kommersz külső

Ezen az árszinten ritka a különleges külső, és a TU7102 is abszolút kommersz megjelenéssel bír. Hagyományos, nyakkal egybeépített talppal nem rendelkezik, ennek szerepét a két oldalt elhelyezett kicsi tappancsok veszik át.

E megoldás olcsó, viszont nem teszi lehetővé a képernyő forgatását, és az átlagosnál szélesebb tévészekrényt kíván.

A kávák a mai trendeknek megfelelően igen vékonyak, és a sötétszürke színezésüknek köszönhetően a tv szinte minden típusú enteriőrbe könnyen integrálható. A Samsungnak vannak olyan televíziói, amelyeknél a ki- és bemeneteket egy külső dobozon helyezik el, azonban a TU7102 esetében maradtak a tradicionális megoldásnál, ebből fakadóan ezek a hátlapon kaptak helyet.

Samsung TU7102 LED LCD tv. Forrás: Origo

A csatlakozókínálat megfelelő, egyedül a fejhallgató-kimenet hiányzik, de minden más fontos port megtalálható (HDMI 2.0, USB 2.0, optikai digitális audio, LAN, CI+), és ennek köszönhetően egyszerűen rádugható játékkonzol, számítógép, vagy akár külső hangrendszer is. A fejhallgatókról egyébként nem kell lemondani, mert a Bluetooth-támogatás révén vezeték nélkül egyszerűen csatlakoztathatóak a televízióhoz a kompatibilis eszközök.

Okosnak okos

A készülékből a WiFi sem hiányzik, aminek révén gond nélkül képes kapcsolódni az internethez. Ez pedig az internetes alkalmazások futtatása miatt fontos, hiszen az okostévé rendszernek köszönhetően ezek sem hiányoznak a készülékből. A saját fejlesztésű Tizen platform több mint 200 online app közvetlen elérését szavatolja, amely teljesen korrekt méretű kínálatnak számít ma. A mennyiség mellett a minőséggel sincs gond, hiszen a népszerű, illetve fontos applikációk megtalálhatóak. Van Netflix, YouTube, HBO Go, Spotify vagy Deezer, hogy csak néhány lényeges példát említsünk. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy az alkalmazások futtatása problémamentes, ezek nem akadnak, nem fagynak.

A modell a saját fejlesztésű Tizen okostévé rendszerre épül. Forrás: Origo

Maga az okostévé rendszer magyar nyelven is kommunikál, átlátható, kellően felhasználóbarát. A sebesség és a stabilitás is problémamentes. A távirányító rém dizájnos, viszont kevés rajta a gomb, így nem minden jelentős szolgáltatás érhető el róla közvetlenül. A modell képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, valamint a távirányító egy ingyenes app révén telefonnal és tablettel is kiváltható.

Képminőség

A Samsung magasabb kategóriás televízióitól eltérően a TU7102 nem kvantumpontos QLED, hanem hagyományos LED LCD képalkotási technológiára épül. Ettől függetlenül a kép minősége teljesen rendben van. A kontrasztarány kiemelkedő, a színpontosság és színgazdagság megfelelő, a 4K felbontás pedig megfelelő részletességet szavatol. Viszont az igaz, hogy a maximális fényerő nem túl magas, csupán 300 nit. Emiatt pedig a HDR tartalmak megjelenítése nem túl látványos. E téren bizony a már említett QLED tévék sokkal jobban teljesítenek. És ugyanezt mondhatjuk el a betekintési szögről is, hiszen itt már 155 fok környékéről érzékelhető a színek enyhe fakulása.

A 4K felbontású HDR támogatású kép minősége teljesen rendben van Forrás: Origo

A mai csúcsmodellektől eltérően a maximális képfrissítési ráta 60 Hz, azonban ennek ma még csak a játékoknál van jelentősége. A készülék nem támogatja a változtatható képfrissítési ráta nevű szolgáltatást, viszont az input lagja egész jó, csupán 15 ms. A mozgásmegjelenítés egyébként teljesen jó, kisebb anomáliák tapasztalhatóak, de alapvetően durva, zavaró hibákba nem futottunk bele. A LED háttérvilágítású modelleknél még mindig elő-előfordul durva felhősödés, de szerencsére ettől az effekttől e készülék megkímélt.

Hangminőség, ár és bizonyítvány

A teljesen szimpla, 2.0 csatornás, mélysugárzó nélküli, két 10 wattos rejtett hangszóróból álló integrált audio rendszer hozza a kötelezőt, de különösebb extrát nem nyújt. Magyarul, hanghibákat nem produkál, viszont a basszusokkal nagyon-nagyon szűkmarkúan bánik, ebből fakadóan a megszólalás vékonyka, steril. Viszont az is igaz, hogy a hangerő meglepően nagy, gond nélkül képes megtölteni egy szobát hangokkal. Mindenesetre, akinek fontos a kiemelkedő hangminőség, az kénytelen lesz egy normális külső hangrendszert rádugnia. A nálunk járt 55 inches képátlójú Samsung TU7102 már 150 000 forintért hazavihető.

Tehát abszolút emberi árú készülékről van szó, és ez az összeg a tudásához képest egyértelműen alacsonynak mondható.

Mindent mérlegre téve azt tudjuk mondani, hogy egyértelműen pozitív csalódást okozott a termék. A dizájn totálisan átlagos, nem ez az a készülék, aminek a dizájnjától hanyatt esnek majd az ismerősök. Viszont a kezelés kiemelkedően jó, köszönhetően a remek okostévé rendszernek, a kép minősége is teljesen rendben van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!