Már érintés nélküli ajtócsengő is van

alarm touchless video doorbell
Alarm.com Touchless Video Doorbell
Vágólapra másolva!
A betörők és csomagtolvajok ellen is hatásos lehet a találmány.
Vágólapra másolva!

Rendkívül egyszerű, ám annál érdekesebb ötlettel állt elő az otthonautomatizálási és vagyonvédelmi rendszereket kínáló Alarm.com, a CES-en bemutatott Touchless Video Doorbell okos ajtócsengője érintés nélkül működik. Az alapvetően alvó eszközt a mozgásérzékelője aktiválja, a felébredésekor azonnal megkezdi a videó rögzítését, majd ha objektumfelismerés használatával embert detektál az ajtó előtt, akkor megcsengeti a beltéri egységét, opcionálisan értesítést küld a tulajdonosa mobiljára.

Alarm.com Touchless Video Doorbell Forrás: Alarm.com

A gyártó szerint elsősorban a koronavírus-járvány ihlette a találmányt, hiszen így a látogatóknak nem kell megérinteniük egy gombot, ezzel potenciális vírust juttatva arra, vagy épp a vírust felszedve arról.

Ettől függetlenül az ötlet általánosságban véve is jó, csak némi zavart okozhat a terméket nem ismerők számára, hogy nem kell gombot nyomni, még ha került is a kütyüre egy magyarázó matrica. A termék váratlan további előnye, hogy alaposan meglepheti a bejárati ajtóhoz settenkedett betörőket és csomagtolvajokat, mikor meghallják, hogy megszólalt a csengő a házban.

Ezen túlmenően az okos ajtócsengő a szokásos funkciókat nyújtja: a vevők láthatják a mobiljukon a kamerájának képét, kétirányú hangkommunikációra nyílik lehetőségük az ajtó előtt állóval, a Full HD kamerája pedig infrás éjjellátó funkcióval is rendelkezik. Természetesen integrálható az Alarm.com többi okoskütyüjével is, így például akár az ajtózár is kinyitható lehet közvetlenül az appjából, ha mondjuk egy barát vagy rokon próbálna bejutni a házba.

Az érintés nélküli ajtócsengő 200 dollár alatti áron kerül hamarosan piacra, és opcionálisan kapható lesz hozzá egy ajtószőnyeg is, rajta egy „Állj ide a becsengetéshez" felirattal. Az utóbbi csak egy szimpla szőnyeg, nincs benne semmi okos, csak a kütyüről nem hallottakat segítheti ki a fura helyzetben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!