Különleges okoseszközök háziállatoknak

Intelligens, okos, eszközök, állatok, cica, kutya, ló, szenzor
A Petcube Play segítségével megvalósítható a távoli felügyelet.
Vágólapra másolva!
A nagyjából másfél évtizede megjelenő okostelefonok az okos eszközök elképesztő áradatát indították el. Jöttek az okostévék, okoshangszórók, okosotthonok, később felbukkantak az okosvécék, okoskulacsok és okoscipők is, hogy csak néhány tényleg extrém példát említsünk. Ám itt a történet még nem ért véget, hiszen a közelmúltban felbukkantak az állatok számára tervezett okoseszközök is. Ez pedig nem vicc, hanem a kőkemény valóság, mutatunk is néhány egészen döbbenetes eszközt.
Vágólapra másolva!

Intelligens cicafuttató

Kezdjük rögtön egy egészen elképesztő szerkezettel, amit a nemzetközi nagy technológiai kiállításokon mindig nagy figyelem övez. Ez pedig a The Little Cat, azaz a Kismacska névre hallgató okos cicafuttató. A kerék a hörcsögök vagy sünik kerekéhez hasonlít, de azért azoknál jóval komplexebb. A termék ugyanis rendelkezik beépített szenzorokkal, amelyek folyamatosan monitorozzák, hogy a cica mekkora távolságot "tett meg benne". A kapott adatokat képesek továbbítani egy mobileszközön található Android vagy iOS alapú alkalmazásra.

A The Little Cat egy alkalmazásra továbbítja a mért adatokat. Forrás: Origo

E szoftver pedig értelemszerűen képes azokat eltárolni, azokból látványos ábrákat, grafikonokat készíteni. Megadhatóak a macska paraméterei, tehát hogy hány éves, milyen nagy és mekkora a súlya. Ennek alapján pedig az applikáció képes kiszámolni, hogy mennyi kalóriát égetett el, illetve jelzi, hogy ha még szükség van mozgásra, vagy már inkább abba kéne hagyni a futkosást. Arról is gondoskodtak, hogy hogyan vegyék rá a macskákat, hogy ne hagyják ott a kereket:

Egy, a pozícióját folyamatosan változtató fénypont világít a kerék belső, egyébként különlegesen puha és kímélő anyaggal bevont oldalán, ami "után" szaladnak, de persze azt sosem kapják el.

Ráadásul a kerék külsejére is LED-eket építettek, tehát ki is lehet azt világítani, ami sötétben igen-igen látványos.

Játék és felügyelet távolról

A Petcube Play egy igen érdekes eszköz, ami lehetővé teszi a gazdi számára, hogy távolról játsszon kedvencével, illetve felügyelje őt, és akár parancsoljon is neki. A beépített WiFi-vel rendelkező termékkel az interneten keresztül lehet kapcsolatba lépni egy okostelefon, tablet vagy számítógép segítségével. A modell rendelkezik egy beépített Full HD kamerával, amin keresztül a világ bármely pontjáról nyomon lehet követni, hogy mi is zajlik a lakásban.

A Petcube Play segítségével megvalósítható a távoli felügyelet. Forrás: Kickstarter

Emellett ellátták egy hangszóróval, valamint mikrofonnal is. Tehát halljuk, ha a jószág ugat vagy vonyít, illetve a távolból le is nyugtatható, azaz megvalósul a kétirányú kommunikáció. És ez még nem minden: ellátták egy beépített lézer pointerrel, amely szintén a távolból vezérelhető. Ezáltal a messzeségből, akár egy másik országból vagy kontinensről is megvalósítható, hogy a gazda játsszon a cicájával, kutyájával vagy nyuszijával.

Telefonos nyomkövetés

Vannak olyan állatoknak készített termékek, amelyek nem a játékot, hanem a biztonságot szolgálják. A Tracktive sorozat idei tagja lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük a jószág mozgását a távolból is akár. Maga az eszköz egy apró, nyakörvre vagy hámra erősíthető, víz-, ütés- és porálló GPS jeladó.

A Tractive 4 segítségével a világ bármely pontjáról nyomon követhető a háziállat mozgása. Forrás: Tractive

Ez folyamatosan tájékoztat az aktuális pozícióról műholdas kapcsolaton keresztül. A kapott adatok egy mobilos alkalmazásra érkeznek be, amely tartalmaz egy térképet is természetesen. Tehát valós időben lehet nyomon követni, hogy pontosan hol is van, valamint értelemszerűen a régebbi adatok is elmentésre kerülnek. Ennek következtében pedig egyszerűen számon lehet tartani, hogy melyik nap mennyit is kószált, és merrefelé is járkált. Van kutyás, illetve cicás változata is. Ez utóbbi nyilván könnyebb, viszont kisebb kapacitású akkumulátor fér bele.

Lómonitor

Talán elsőre meglepően hangzik, de van már kifejezetten a lovaknak tervezett okos eszköz is. A Hoofstep nevű termék egészen pontosan egy több szenzorból álló komplex rendszer, amely összetett képet ad az állat állapotáról, tevékenységéről.

A lovak számára is készült okos technológia. Ez a Hoofstep komplex rendszere. Forrás: Hoofstep

Egyrészt értelemszerűen az ökoszisztéma része egy GPS nyomkövető, valamint olyan érzékelők, amelyek a ló hőmérsékletét és pulzusát vizsgálják, hasonlóan az emberekre szánt okosórákhoz. Nem hiányzik a sebesség- és gyorsulásmérő, valamint a gravitációs szenzor sem. Ennek köszönhetően az adatokat feldolgozó szoftver azt is képes megállapítani, ha a ló például felbukott. Ez pedig iszonyúan hasznos lehet, hiszen távolról, telefonon vagy számítógépen nyomon követhető, hogy mi történik például egy kilovaglás során, ami óriási biztonságérzetet adhat az embernek. Ugyanis tudja, hogy ha bajba kerül, akkor van, aki értesül róla és a segítségére siet.

Etetés távolról

A Petsafe akkor jelenthet óriási segítséget, ha otthon vár a négylábú családtag, éhesen, mi pedig nem vagyunk ott, hogy megetessük. Az eszköz segítségével ugyanis távolról adagolható a termék szerves részét képező tálba az eledel.

A Petsafe lehetővé teszi, hogy egy alkalmazás segítségével távolról etessük meg állatainkat. Forrás: Petsafe

Az etető interneten keresztül vezérelhető, és a hálózatra az integrált WiFi segítségével csatlakozik. A mobilos alkalmazás segítségével pontosan megadható, hogy mekkora mennyiségű állateledel kerüljön a tálkába, ami nagyon hasznos lehet. Cicák és kutyák etetésére is alkalmas, és van olyan változata is, amely több különféle rekesszel rendelkezik, azaz ugyanazzal a géppel megetethető több házi kedvenc is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!