Nemcsak a szellőztetéstől lehet jobb a levegő otthon

Pilips, 4000i, légtisztító, légszűrő, teszt
Legfeljebb 50 négyzetméteres helységekhez ideális.
Vágólapra másolva!
A tiszta levegő létfontosságú az ember egészsége, jó közérzete szempontjából. Ennek megteremtése azonban ma már sajnos nem annyira magától értetődő, mint korábban, amikor elég volt kinyitni az ablakot, és kiszellőzött a lakás. Sok településen az ipari tevékenység és a közlekedési terhelés következtében ez problémás lehet, pláne télen, mikor a hideg miatt hosszú időn át nem is lehet nagyon nyitva tartani az ablakokat.
Vágólapra másolva!

De mint rengeteg más dologra, az elektronikai eszközök erre is kínálnak megoldást. Egyre elterjedtebbnek számítanak hazánkban is a mobil, kompakt, lakásokba szánt légtisztító berendezések. Természetesen ezek a masinák is folyamatosan fejlődnek párhuzamosan az új eljárások és technológiák megjelenésével. Ezt tökéletesen alátámasztják az úgynevezett intelligens légtisztítók, amelyek a közelmúltban bukkantak fel, és számos extra funkciót kínálnak.

Legfeljebb 50 négyzetméteres helységekhez ideális Forrás: Origo

Az előzetes információk alapján e termékcsalád egyik tipikus képviselője a Philips 4000i, amelyet kipróbálhattunk egy rövid ideig, hogy saját orrunkkal győződjünk meg arról, hogy van-e értelme az ilyen készülékeknek, hogyan működnek és mennyire bonyolult a kezelésük.

Üzembe helyezés, külső

A készülék üzembe helyezéséhez nem kell semmilyen speciális szaktudás. Miután kivettük a dobozból, nagyjából 3 perc után már be is kapcsolható a kezelési útmutatóban található lépéseket követve. Ezzel tehát szerencsére nincs gond, pedig a korábbi rossz tapasztalataink miatt ettől egy picit tartottunk. A masina maga nem kicsi, hiszen 71 centi magas, széle-hossza pedig 31 centiméter, súlya 9,4 kilogramm.

Szolid színvilágával könnyen beilleszkedik bármilyen otthonba Forrás: Origo

Tehát azt nem mondhatnánk, hogy könnyű eldugni. A ferde, enyhén döntött tetején kapott helyet a kezelőpanel, és itt jól jön a viszonylag nagy magasság, hiszen nem kell hajolgatni hozzá. Az oldalsó részén található egy ajtó, amelyen keresztül kivehető a hengeres szűrő, amely így tehát egyszerűen tisztítható, cserélhető. A frontfelülete szövetborítást kapott, és kicsit olyan hatást kelt, mintha egy hangszórót látnánk. Mindent összevetve a külsejére nem lehet panasz, nekünk kifejezetten tetszett.

Felhasználóbarát vezérlés

Az előbb szóba került, hogy a tetején elhelyeztek egy kezelőpanelt, amely érintésérzékeny, tehát gombok nincsenek rajta, csak a szimbólumokat kell tapogatni. Valamint található rajta egy LCD-kijelző, és a háttérvilágítás sem hiányzik, ami sötétben nagyon hasznos lehet. Ez utóbbi akár ki is kapcsolható, és így pihenés közben nem zavaró. A piktogramok megérintésével lehet változtatni az üzemmódok között, fokozni a teljesítményt, az LCD-kijelző pedig tájékoztat a levegő minőségének állapotáról. Már ez önmagában eléggé felhasználóbarát megoldás, de ennek itt még nincs vége.

A saját kijelzőjén számokkal és színkóddal is jelzi a levegő minőségét Forrás: Origo

A készülék ugyanis rendelkezik beépített WiFi-egységgel, ennek köszönhetően csatlakoztatható a helyi hálózathoz, és ennek révén egyszerűen csatlakoztatható egy Android vagy iOS operációs rendszert futtató okostelefonhoz egy ingyenesen letölthető app, a CleanHome+ révén. A már említett applikáció magyar nyelven is kommunikál, átlátható, felhasználóbarát. Amellett, hogy itt beállítható egy csomó minden részletesen az üzemmódtól kezdve az időzítésen át a távoli vezérlésig, átfogó képet kaphatunk a lakásunk levegőjének minőségéről.

Okostelefonos appal is vezérelhetjük Forrás: Origo

A Philips 4000i ugyanis rendelkezik jó pár speciális, direkt erre szolgáló szenzorral. Ezek vizsgálják a pollenek, mérgező anyagok, mikronméretű részecskék, különféle gázok arányát a levegőben. A kapott adatokat a készülék feldolgozza, és képes kijelezni a saját LCD-kijelzője mellett a már említett szoftverben is. Arra is van mód, hogy ha elér egy beállított értéket valamelyik komponens a levegőben, akkor automatikusan értesítést kapjon erről a felhasználó. A mért értékek bekerülnek egy adatbázisba, és bármikor visszakereshetőek. Emellett az alkalmazás képes belőlük látványos, jól áttekinthető ábrákat, grafikonokat kreálni.

Itt akár vissza is követhetjük a lakásunk "légtörténetét" Forrás: Origo

Ezek segítségével nyomon követhető, hogy hogyan, miként változott a levegő összetétele, minősége, és ebből akár hasznos következtetések is leszűrhetőek, például azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes szellőztetni, kinyitni az ablakot. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a szenzorok tényleg dolgoznak. Amikor bevittük a konyhába sütés-főzés során, utána sokkal rosszabb értékeket kaptunk. Azt is kipróbáltuk, hogy hogyan reagál az állatok közelségére, és azt követően, hogy néhány kutyát engedtünk köré, jelentős változást érzékelt az allergének arányában. Tehát e szempontból e termék totálisan megbízhatónak tűnik.

Hatékony?

Ezzel el is érkeztünk a legfontosabb részhez, hiszen a termék fő feladata a levegő megtisztítása. A modell egy több egységből álló, komplex rendszert kapott: Az előszűrő felfogja a port és a hajszálakat, majd az aktivált szénszűrő eltávolítja a káros gázokat és a kellemetlen szagokat. Mindezek után a NanoProtect HEPA felfogja az ultrafinom, mindössze 0,003 mikron méretű részecskéket. És hogy mindez mennyire hatékony? A modellnél alkalmazott VitaShield technológia a mindössze 0,003 μm méretű részecskék 99,97%-át eltávolítja, beleértve a PM2,5-öt, a baktériumokat, a polleneket, a port és az állatszőrt. Ezenkívül eltávolítja a levegőből a vírusok és aeroszolok 99,9%-át.

A készülék erőteljes motorjával beszívja a levegőt, átpréseli a szűrőrendszeren, majd a fenti részen kiengedi azt. Itt lamellák is találhatóak, amelyek mozgásával ide-oda tereli a rendszer a légáramot, egyenletesen oszlatva el azt a helyiségben. Több teljesítményfokozaton használható, amelyek közül a legerősebb a Turbó. Ennek aktiválásával

egy 20 négyzetméteres szoba teljes levegőjét képes a masina mindössze hat perc alatt átszűrni és megtisztítani.

A gyártótól kapott információk értelmében egyébként maximum 50 négyzetméteres helyiségben használható hatékonyan. A már említett beépített mérőműszerektől kapott adatokat a készülék állandóan elemzi, és ha ezek elérnek egy kritikus értéket, akkor a masina képes magától, minden parancs nélkül szolgálatba helyezni magát, és megkezdeni a légtisztítást.

Hasznos?

Sokszor nem is érezzük, ha a lakásban, szobában elhasznált a levegő. Pedig az rossz hatással van az egészségre, álmatlanságot, fejfájást okozhat, ronthatja a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Szóval tényleg kiemelt fontosságú, télen és nyáron egyaránt, hogy erre is figyeljünk. Ebben pedig egy ilyen masina nagy segítséget nyújthat, ha jól működik. A Philips 4000i esetében ezzel minden rendben van. A teljesítménye kellően nagy, a vezérlés is megfelelő. A zajszintet viszont nagynak találtuk, a masina még normál módban is hallhatóan zúg, ha csend van egyébként.

Van egy "alvó" módja is, amikor minimális zajszinttel működik, de a levegőt akkor is szűri, illetve az applikációban be tudunk állítani időzített ki- és bekapcsolási intervallumokat, ha teljes csendben akarunk aludni.

A mérettel voltak eleinte problémáink, de megszoktuk, és be kell látni, hogy a motornak, szűrőnek és ventillátoroknak egyszerűen kell a hely. Az nagyon tetszett, hogy gyakorlatilag rá sem kell nézni, képes teljesen automatizáltan működni a szenzorai és az integrált intelligens technológiák révén. Sajnos nem tartozik az olcsóbb légtisztítók közé a 185 000 forintos árcédulájával, de mindent mérlegre téve azt tudjuk mondani, hogy a Philips 4000i egy abszolút használható otthoni légtisztító.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!