A Samsung ma bejelentette a legújabb csúcsmodelljeit a Galaxy S21-es széria készülékeit. Mint azt már korábban tudni lehetett, valójában három modellről van szó, amelyek a Galaxy S21, a Galaxy S21+, valamint a Galaxy S21 Ultra néven kerülnek forgalomba.

A készülékek specifikációi - ahogy az már lenni szokott - már régóta közszájon forogtak, és a bejelentést nézve úgy tűnik, nem is nagyon tévedtek ezek a szájak. De nézzük szép sorjában. És most kezdjük a végéről, mert igazából úgyis ez az, ami a legtöbb embert érdekli.

Modellek, árazás

Mint azt már mindenki sejti, a Samsung Galaxy S21-es széria semelyik modellje nem lesz meglepően olcsó darab.

Minden típus, minden színbenForrás: Origo

A telefonok 2021. január 29-től lesznek elérhetőek Magyarországon. Előrendelésére január 14., 17:00 és január 28., 23:59 között van lehetőség. Előrendelés esetén Galaxy Buds Live (S21 Ultra rendelésekor Buds Pro) és Galaxy SmartTag a ráadás készülék, melyek a Samsung Members alkalmazáson keresztül igénylehetőek

A Galaxy S21: a Fantomlila, a Fantomszürke, a Fantomrózsaszín és a Fantomfehér színű modellek 128 GB és 256 GB verzióban, 8 GB RAM-mal 329,990 és 349,990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron érhetők el (a 256 GB modell csak Fantomlila és Fantomszürke verzióban érkezik).

Galaxy S21+: a Fantomlila, a Fantomezüst és a Fantomfekete színű modellek 128 GB és 256 GB verzióban, 8 GB RAM-mal 409,990 és 424,990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron érhetők el (a 256 GB modell csak Fantomezüst és Fantomfekete verzióban érkezik).

A Galaxy S21 Ultra 5G: Fantomfekete, Fantomezüst: a 128 GB modell 12 GB RAM-mal, 479,990 Ft-os áron érhető el; Fantomfekete, Fantomezüst: a 256 GB modell 12 GB RAM-mal 499,990 Ft-os áron érhető el; Fantomfekete: az 512 GB modell 16 GB RAM-mal pedig 549,990 Ft-os áron érhető el.

Persze nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy itt az iparág egyik vezető gyártójának csúcsmodelljeiről beszélünk, és így már egészen más megvilágítást kap például a Galaxy S21 Ultra félmilliós induló ára. De lássuk, mit is kapunk ezekért az összegekért:

Hardver

A Samsung Galaxy S21 széria az elődökhöz hasonlóan kétféle hardverrel érkezik. Minket inkább az Exynos 2100 érint, hiszen Snapdragon 888 csak Kínában, Koreában és az Egyesült Államokban pörgeti majd a telefonokat. A két “kisebb" modell 8 GB RAM-mal lesz kapható 128, vagy 256 giga tárhellyel. Az S21 Ultra pedig már egy erőteljesebb mennyiséggel indul, ami 12 GB/128 GB-ot jelent, de ennél még két erősebb verziót is választhatnak azok, akik nem akarnak asztali számítógépet otthonra, és a DEX-et használva a telefonjukkal akarnak megoldani minden számítástechnikai problémát.

Ők tehát vehetnek 12 GB RAM-os, 256 GB tárolókapacitású, vagy akár 16 GB RAM-os és 512 GB tárhelyes telefonokat is.

Mindhárom készülék alapból támogatja majd az 5G hálózatokat, mármint ha valóban elindulnak hazánkban is, nem csak pontszerűen és szolgáltatófüggően. Emellett az olyan újgenerációs kapcsolatokat is megtaláljuk bennük, mint a WiFi 6, vagy a Bluetooth 5.0, (5.1 az Ultra esetében).

Kamerák, kijelző

A készülékek hátlapján a kameraterületek picit átalakultak, és így nem kameraszigetek, hanem csak “kamerafélszigetek” találhatóak majd itt, mivel a készülékház oldaláról egy szép ívben emelkednek ki, és így egy kicsit jobban beleolvadnak magába a hátlapba.

Maguk a kamerák a S21 és az S21+ esetében nem igazán változtak a tavalyi modellekhez képest. A 12 MP-es fő szenzor mellé kapunk egy 64 MP-es telefotó egységet, valamint egy 12 MP-es ultraszéles látószögű optikát.

Dupla zoom kamera is jár a 108 megapixeles főkamera mellé az Ultra esetébenForrás: Origo

Az S21 Ultra viszont ebben is egy kicsit erősebb lesz, hiszen egy új kamerarendszert kap kezdve a második generációs, 108 MP-es fő szenzorral. A 12 MP-es ultraszéles látószögű egység megegyezik a kisebb tesókéval, telefotó kamerából viszont kettő is lesz a csúcsmodell hátán. Az egyik egy 10 MP-es, f/2,4-es fényerejű, zoom kamera 3x nagyítással, a másik pedig egy szintén 10 MP-es, de már 10x-es optikai zoomra képes periszkópszerűen elhelyezett egység, aminek így viszont már f/49 lett a fényereje. Az éjszakai zoomokat ezzel a kamerával tehát ne nagyon erőltessük, viszont a két lencse használatával elérhetővé válik a százszoros "Space Zoom, ultranagyítás" is. 

Ha videót rögzítenénk a telefonokkal, akkor azt bármelyik modellel megtehetjük majd 4K-ban maximálisan 60 képkocka/másodperces, 8K-ban pedig 30 képkocka/másodperces sebességgel. 

A kisebb készülékek kijelzője FullHD+ felbontású (1080x2400), fixen 120Hz-es darabok. Az S21 egy 6,2 colos kijelzőt kap, az S21+ pedig 6,7 colos. Az S21 Ultra 6,8 colos hajlított kijelzője ennél jóval többet tud. A felbontása WQHD+ (1440x3200), a képfrissítése pedig 120 Hz-es és adaptív (1 Hz és 120 Hz között változik a tartalomtól függően).

Az S21 és 21+ kijelzőjébe 10 megapixeles, míg az S21 Ultra kijelzőjébe 40 megapixeles széles látószögű szelfikamerát fúrt a gyártó.

Akkumulátor, tartozékok

A telefonokat “emelkedő sorrendben” 4000/4800/5000mAh-s akkumulátorok látják el energiával, ami a 120 Hz-es kijelzőket figyelembe véve nem tekinthető túlzottnak. A tartozékok tekintetében pedig eleve árulkodó volt, hogy a Samsung az előző év vége felé elkezdte eltávolítgatni a közösségimédia-felületeiről azokat a gunyoros megnyilvánulásait, amelyekben az Apple “tartozékpolitikáját” cikizte. A Galaxy S21-es szériához ugyanis ugyanúgy nem mellékel a koreai gyártó sem töltőt, sem pedig headsetet, mint ahogy az Apple sem az iPhone-okhoz. Mindenki ítélje meg maga, hogy ez mennyire komoly gond, bár az az igazság, hogy a profitmaximalizálás mellett ennek azért van némi környezetvédelmi oka is. 

S még egy dolog

A pletykák, melyek szerint a Galaxy Fold széria kiszorította az abszolút csúcsmodell helyéről a Galaxy Note szériát beigazolódni látszik, hiszen a Galaxy S21 Ultra S Pen támogatással érkezett. Nem lesz benne tárlóalagút, mint a Note-okban, sőt még csak nem is jár mellé automatikusan az S Pen, de megvásárolhatjuk hozzá és vehetünk hozzá olyan tokot, amiben a Pen tárolható és tölthető. Így tehát van is idén új Galaxy Note, meg nincs is.

Külön megvásárolható az S Pen és a tok.Forrás: Origo

Mindent összevetve a Samsung idén is odatette magát, és egy olyan piacon, ahol annyira fejlett készülékek vannak, hogy ma már minden apró fejlesztésre gigászi pénzeket kell szánni, sikerült három érdekes és fantáziadús készülékkel megjelennie. Persze, hogy ezeknek mekkora sikere lesz, azt már csak az idő és az eladási számok döntik majd el. Mindenesetre mi nagyon várjuk már az első tesztkészülékek érkezését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!