Ekkora botrány még nem volt a WhatsAppnál

whatsapp facebook telegram
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Tízmilliószámra váltanak alternatív csevegőkre a felhasználók.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban a Consumer Electronics Show uralta a techhíreket, ám eközben minden idők legnagyobb botránya tört ki a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp csevegőnél. A mobilközpontú, világszerte kétmilliárd felhasználóval rendelkező szolgáltatás a múlt héten értesítést kezdett megjeleníteni az EU tagországain kívül élőknek, hogy vagy elfogadják az adataik Facebookkal való megosztását, vagy február 8-tól nem tudják azt többé használni. Az EU-s polgárok az adatvédelmi jogszabályok miatt mentesültek az új feltételek elfogadása alól.

A kép csak illusztráció Forrás: Thomas Ulrich / Pixabay

A tájékoztatás sokkoló erejű negatív visszhangot keltett, a Facebookkal való adatmegosztást elutasítók milliói kezdtek alternatívát keresni a WhatsApp helyett. Az elmúlt héten a Telegramba 25 millión regisztráltak, míg az Elon Musk által a Twitteren ajánlott Signal csevegőt pénteken akkora menekülthullám kapta oldalba, hogy egy napon át jobb esetben csak akadozott, rosszabb esetben egyáltalán nem volt elérhető. Nem tudni, hogy hány új felhasználót szerzett a napokban, de az androidos mobilappjának telepítési száma megötszöröződött, 50+ millióra ugrott a Play Áruházban.

Mindeközben a WhatsApp természetesen tűzoltásba kezdett: egyrészt az új szerződés elfogadásának határidejét május 15-re tolta ki, másrészt nyilvánosságra hozta a Facebookkal a jövőben megosztani kívánt információk körét.

Ezek pontos listája:

  • profilnév,
  • profilkép,
  • IP-cím,
  • telefonszám és a telefonkönyv tartalma,
  • az alkalmazás által generált naplófájlok,
  • státuszüzenetek.

Chatüzeneteket és GPS-koordinátákat a jövőben sem bocsát majd a Facebook rendelkezésére a WhatsApp, de a fenti lista fényében sem lenne meglepő, amennyiben a Telegram és a Signal egy ideig még erőn felül bővíthetnék a szerverparkjaikat, hogy ki tudják szolgálni az új felhasználók özönét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!