Rendkívül nehéz lehet a normál élethez való visszatérés a járvány után.

A több forrásból is elérhetővé vált vakcináknak köszönhetően egy év után végre látszik a fény az alagút végén, realisztikusan talán az idei év második felében elkezdhet visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba. Amerikai pszichológusok most arra figyelmeztetnek, hogy a gyerekek számára nem feltétlenül lesz ez megváltás, miután a jókora részük a szokásosnál masszívan több időt töltött az okoseszközök és a számítógépek képernyőihez ragadva.

A kép csak illusztrációForrás: Phanie/VOISIN

Keith Humphreys, a Stanford Egyetem pszichológia tanszékének függőségekre szakosodott professzora szerint „epikus" elvonási tünetekre lehet számítani a gyerekek egy táboránál: nem tudnak majd összpontosítani a hétköznapi élethelyzetekben, hiányoznak majd számukra a kütyük által folyamatosan adott visszajelzések és információk. Gyakorlatilag nem tudnak majd mit kezdeni magukkal, szó szerint elvonási tüneteket produkálhatnak.

Az álláspontot osztja Dr. Jenny Radesky, a Michigani Egyetem gyermekorvosa is. A bezárkózás kezdetén azt tanácsolta a szülőknek, hogy hagyhatják a szokásosnál többet kütyüzni a gyerekeket, de nem számított rá, hogy ilyen sokáig elhúzódik a védekezés. Ma már teljesen mást javasolna, az iskolaidőn kívül lekapcsoltatná a szülőkkel a wifit, hogy a gyerekek több időt legyenek kénytelenek a képernyőktől távol tölteni, így ne alakuljanak ki bennük olyan szokások, amelyeket nagyon nehéz lesz legyűrni az élet megszokott mederbe való visszakerülésével.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!