Elfelejtettek valamit bemutatni a CES-en

samsung crg9 gamer monitor
Samsung CRG9
Vágólapra másolva!
Csúszik a DisplayPort 2.0 szabványt támogató monitorok megjelenése.
Vágólapra másolva!

Kifejezetten zökkenőmentesen sikerült virtuálisan megrendezni az idei Consumer Electronics Show fogyasztóelektronikai kiállítást, azonban egyes szemfüles olvasóinknak feltűnhetett, hogy valamiről egyáltalán nem hallottak. Valóban: egyetlen DisplayPort 2.0 csatlakozót támogató monitor sem mutatkozott be az eseményen, pedig aztán dugig volt minden gamer kijelzőkkel.

A kép csak illusztráció (Samsung CRG9) Forrás: Samsung

A jelenleg elterjedt DisplayPort 1.3 és Displayport 1.4-hez képest a DisplayPort 2.0 nagy előnyét a drámaian nagyobb sávszélessége jelenti, bő 32 helyett 80 gigabit/másodperc tempóra képes. Ennek köszönhetően a csatolófelületen bármiféle tömörítés nélkül átküldhető akár 4K / 144 Hz / HDR képfolyam is, de 16K felbontást is képes támogatni 60 Hz frissítési sebesség mellett. Összehasonlításként a rivális HDMI 2.1 csak 48 Gbps átviteli sebességre képes.

A DisplayPort 2.0 szabványt támogató monitorok csúszásának oka a koronavírus-járvány: ugyan magát a szabványt már a tavalyi év közepén sikerült véglegesíteni, azonban számos iparági összejövetel, közös tesztelés és eszmecsere is elmaradt miatta, ami megakadályozta a termékek piacra dobását.

Egyelőre nem világos, hogy mikor jönnek majd az első kompatibilis monitorok, de pár hónapot nagyon jó eséllyel még várni kell a megjelenésükre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!