Eltűnik a fogyasztói piacról a különc SSD

intel optane 900o ssd háttértár 3d xpoint
Intel Optane 900P SSD
Vágólapra másolva!
Megszünteti a kizárólag Optane memóriás meghajtóinak gyártását az Intel.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel kevesek óriási meglepetésére az Intel csendben közölte, hogy teljesen kivezeti a fogyasztói piacról az olyan szilárdtest-meghajtóit, amelyek kizárólag a Micronnal együttműködésben fejlesztett 3D Xpoint memóriachipeket használják. A termékek a megszokott SSD-khez képes masszívan kisebb késleltetést kínálnak az íráskor és az olvasáskor, cserébe viszont kapacitásban és árban sem tudják felvenni a versenyt azokkal, ráadásul a használatukhoz még megfelelő alaplapra is szükség van.

Intel Optane 900P SSD Forrás: Intel

Mindebből már annak idején is sejthető volt, hogy a fogyasztói piacon mindig is rétegtermékek lesznek az Optane márkanevű meghajtók, amelyre rátett még egy lapáttal a megszokott SSD-kben használt chipek és vezérlők nagyon gyors fejlődése is. Emiatt az Intel már nem fogad új rendeléseket az Optane Memory 900 / 905P / 800P / M10 termékeire, a legutolsó szállítmányaik február végén hagyják majd el a gyárakat, utódaik pedig nem lesznek.

Ettől függetlenül az Intel nem vonja ki teljes mértékben az Optane memóriát a fogyasztói piacról, a hibrid felépítésű Optane Memory H20 termékét továbbra is értékesíteni kívánja a laptopok gyártóinak, ezekben 32 gigabájt 3D Xpoint memória lett összepárosítva az SSD-kben használatos QLC chipekkel.

A felépítésben az a ráció, hogy a meghajtó kicsi és gyors Optane részében tárolhatóak a gyakran elért állományok, míg a nagy és lassabb QLC részébe bemásolható minden más. Ennek köszönhetően a hibrid meghajtóval szerelt laptopok a hétköznapi használatuk során képesek nyújtani az Optane sebességét, de mégis észszerű áron nyújtanak a fogyasztók által elvárt adattárolási kapacitást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!