Az abszolút leggyengébb modellje az elavult GeForce GT 1010.

Újabban bármilyen új számítógépes videokártya bemutatása izgalmas, de az NVIDIA most szolgáltatott egy kivételt a szabály alól. A vállalat arra sem vette a fáradtságot, hogy formálisan bejelentse a GeForce GT 1010 videovezérlőjét, csak a grafikus meghajtójának támogatási listájából derült fény a létezésére, a főbb specifikációiról pedig belsős források voltak kénytelenek hírt adni.

NVIDIA GeForce GT 1010 (2GB GDDR5)Forrás: NVIDIA

A jelek szerint a videokártya a 2016 elején piacra dobott GeForce GT 710 közvetlen utódja, a nevéből sejthetően pedig a 2018-as évjáratú GeForce 1000-szériában használt Pascal architektúrát használja. Elméletileg 256 CUDA mag található benne, az alapórajele 1228 MHz, a Boost-órajele 1468 MHz, a dedikált memóriája 2 GB GDDR5, a fogyasztása pedig 30W körüli.

A terméket az teszi bizarrá, hogy manapság már az asztali számítógépes processzorokba integrált grafikus vezérlők jókora része is erősebb nála. Ettől függetlenül nem tökéletesen értelmetlen, például a kiöregedett számítógépeket házimozis központként hasznosítani próbálók számára jól jöhet, hiszen képes hardveres dekódolással lejátszani az olyan videofájlokat, amelyek szaggatnának az ennél elavultabb és gyengébb videokártyákon.

Egyelőre nem világos, hogy csak számítógépgyártók kaphatnak-e a GeForce GT 1010-ből, vagy a csináld magad piacon is elérhető lesz-e, de valószínűnek tűnik az utóbbi. Ha árban is közvetlenül a GeForce GT 710-et váltja, akkor olyan bruttó 13 ezer forinttól lehet majd kapható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!