A keresőmotorjának lekapcsolásával fenyegetőzik a vállalat.

Kezd kifejezetten elmérgesedni Ausztrália és a Google viszonya. Ennek háttere, hogy tavaly júliusban Ausztrália versenyhatósága és fogyasztóvédelmi szervezete előállt a News Media Bargaining Code szabályozási javaslattal, amely szerint a Google-nek és a Facebooknak fizetni kellene a híportálok cikkeinek beindexeléséért és megosztásáért, mivel túlságosan nagy a médiapiaci befolyásuk.

Scott MorrisonForrás: AFP/POOL/Gary Ramage

A szabályozási javaslat érhetően nem tetszik a Google és a Facebook illetékeseinek. A releváns szenátusi bizottság meghallgatásán a Google ausztrál kirendeltségének vezetője elmondta, hogy a keresőmotor működésének alapvető feltétele az internetes linkek szabad indexelése, a javasolt szabályozás pedig olyan észszerűtlen és kezelhetetlen anyagi és működési feltételeket teremtene, hogy a cégnek nem lenne más választása, mint lekapcsolni Ausztráliában a keresőmotorját.

„Nem reagálunk a fenyegetésekre. Ausztrália maga dönti el, hogy mit lehet tenni Ausztráliában. Ez történik a parlamentünkben. Ez teszi a kormányunk. Így működnek a dolgok Ausztráliában" – nyilatkozta Scott Morrison kormányfő a fejlemény kapcsán.

A múlt héten az Egyesült Államok diplomációi úton jelezte Ausztrália számára, hogy jelen formájában ellenzi a szabályozási javaslatot, helyette önkéntes alapú megoldást szeretne. Mindeközben Peter Lewis, az Australia Institute agytröszt felelősségteljes technológiahasználatot kutató csoportjának vezetője szerint a Google legújabb állásfoglalása „része annak a fenyegető viselkedési mintának, amely minden a demokráciánkat értékelő személy számára rémisztő lehet".

Nem világos, hogy mi lesz az ügy vége, látszólag mindegyik hadban álló fél a körme szakadtáig ragaszkodik a saját akaratának kompromisszumok nélküli végigviteléhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!