Habár a legtöbb okostelefon még az Android 11-es rendszerfrissítést sem kapta meg, a Google nem áll meg, és idén érkezik az Android 12. Ahogy az lenni szokott, a várható újdonságokról egész évben hírt adunk majd, azonban az első információk már most, az év elején elkezdtek kiszivárogni.

1. Megjelenés és elérhetőség

Ahogy minden évben, úgy 2021-ben is elő fog állni a Google az Android egy új verziójával, amit aztán különböző ütemben vesznek majd át egy különböző okostelefon-gyártók. A menetrend egyébként nagyjából megszokott: valamikor az adott év februárjában teszik elérhetővé az alkalmazásfejlesztőknek az új Android első verzióját, aztán a Google tart I/O néven egy nagy esemény májusban, ahol leleplezi a legfontosabb újdonságokat. Ezt követően valamikor az év végéhez közelítve válik ténylegesen elérhetővé az új Android, ami ezúttal az Android 12 lesz.

Forrás: Origo

Jellemzően ősszel szoktak feltűnni az első okostelefonok melyek már az új Android rendszerrel érkeznek, és jellemzően az elsők közöttaz olyan gyártók frissítenek, mint a OnePlus, vagy éppen a Xiaomi, meg persze a Google a saját Pixel márkájú telefonjait is gyakorlatilag azonnal az új verzióra hozza. Jellemzően a nagyobb gyártóknak hosszabb ideig tart, mire kiadják a frissítéseket, de ez talán nem is baj, mert így legalább elkerülhetnek bizonyos kellemetlenségeket.

2. Könnyebben hozzáférhetünk majd más áruházakhoz

A Google egyértelműen állást foglalt amellett, hogy az Android 12-vel könnyebben elérhetővé lesz különböző alkalmazásboltokat. Ráadásul mindezt igyekszik úgy megtenni, hogy közben az Android rendszer biztonsága ne sérüljön, és még ha ezekben a bizonyos alkalmazásboltokban fizetni is kell bizonyos tartalmakért, akkor is biztonságban legyenek az adataink.

Ezt az egészet valószínűleg az Apple és az Epic közötti harc kényszerítette ki, amivel kapcsolatban a Google belátta, hogy nem feltétlenül érdemes korlátozni a különböző alkalmazásfejlesztőket azzal kapcsolatban, hogy milyen boltokban és milyen fizetési modell mellett teszik közzé az alkalmazásaikat. Egészen konkrétan a Google azt ígéri, hogy minden korábbinál több lehetőséget ad majd arra, hogy a fejlesztők közvetlenül kommunikálhassanak a vásárlóikkal, és hogy a megfelelő körülmények mellett akár megkerülhessék a Google Play fizetési rendszerét is.

3. Párosítható alkalmazások

Az alap Android rendszerben jelenleg még nem igazán kiforrrott az alkalmazások osztott képernyős kezelése, pedig erre a telefonok képernyőméretének növekedésével egyre nagyobb igény mutatkozik. Éppen ezért jellemzően a különböző gyártók előjöttek a saját megoldásaikkal, így a Huawei, a Samsung, vagy éppen az LG telefonjain is elérhetőek fejlettebb osztott képernyős megjelenítési módok.

Forrás: Origo

Úgy tudni, hogy a Google ezen változtatni az Android 12-vel, és behozza a párosítható alkalmazások lehetőségét. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy összekapcsolhatunk majd olyan appokat, melyeket rendszeresen használnánk egymás mellett, így az egyik elindításakor rögtön megnyílhat a másik. Legalábbis akkor, ha így döntünk, mert persze az alapvetés továbbra is az lesz, hogy egyszerre csak egy alkalmazás fut.

4. Alkalmazások hibernálása a több tárhelyért

Nagyon úgy tűnik, hogy az Android 12-ben valahogy hibernálni lehet majd az alkalmazásokat, de hogy ez pontosan mit takar, az egyelőre rejtély. Nagyon úgy tűnik, hogy igazából arról lehet szó, hogy a régóta nem használt alkalmazások esetében a rendszer törölni tudja majd a különböző felhasználói adatokat (például a gyorsítótárba elmentett képeket), és ezzel helyet szabadít fel. De az sincs kizárva, hogy egy idő után magát az alkalmazást fogja a rendszer valamiylen formában "tömöríteni", ha egy ideje nem használtuk.

Valószínűleg egyébként itt a több felhasználó által igénybe vett androidos készülékekre koncentrál a Google. Könnyen lehet ugyanis, hogy ha egy másik felhasználói fiók is van a készülékünkön, amire valaki valamikor telepített egy alkalmazást, de azóta se használta, akkor az teljesen feleslegesen foglalja a helyet hosszú távon, így tehát ezzel érdemes inkább kezdeni valamit.

5. Még jobb kontroller-támogatás

Az okostelefonok egyre inkább játékos központtá válnak, sőt. Az olyan szolgáltatásoknak köszönhetően, mint a Microsoft-féle xCloud, vagy a Google-féle Stadia, közvetlenül a telefonunkra tudunk streamelni játékokat a felhőből, így nincs többé szükség sem erős PC-re, sem pedig drága konzolra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a Google egyre szélesess körű támogatást nyújtson a telefonhoz csatlakoztatható kontrollerek számára.

Forrás: Origo

A Google az Android 12 esetében nem csak arra fog koncentrálni, hogy minél többféle kontroller működjön az új rendszerrel, hanem arra is, hogy a force feedback, vagyis a rezgős visszacsatolás is működjön minél több eszközzel. Ez nem csak sokat hozzáad a játékélményhez, hanem bizonyos játékok esetében kulcsfontosságú is, hiszen adott esetben a játékfejlesztők bizonyos kulcsfontosságú dolgokat a rezgéseken keresztül közvetítenek a játékos felé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!