Hátsó kapus laptopokat kaptak a brit iskolák

geobook 1e
GeoBook 1E
Vágólapra másolva!
Hátrányos helyzetű gyermekek távoktatására vették a gépeket.
Vágólapra másolva!

Nagy botrány robbant ki az Egyesült Királyságban, a The Register beszámolója szerint hátsó kapuval ellátott laptopokat kaptak az iskolák, hogy osszák szét azokat az eszköz hiányában otthonról tanulni nem tudó gyermekek között. A brit kormány Get Help With Technology programja keretében eddig olyan 77 ezer GeoBook 1E laptop került az oktatási intézményekhez, és néhány ezer további darab érkezik még a közeljövőben.

GeoBook 1E Forrás: Geo Computeres

A kifejezetten iskoláknak szánt, olcsó Windows 10-es laptopok egy részére a Gamarue került fel. A helyi hálózaton és adathordozókon keresztül magától terjedni képes kártevővel a támadók távolról hozzáférnek a számítógépekhez, így például kémkedhetnek a felhasználók után, más kártevőket telepíthetnek azokra. A notebookokra került malware jelen esetben orosz IP-címekhez próbál csatlakozni, azokon keresi az irányítószervert.

Egy fertőzött laptopokat is kapott iskolánál dolgozó személy azt állította a The Registernek, hogy az esetükben a problémásnak bizonyult gépeket látszólag 2019 végén gyártotta le a Geo Computers, a brit kormány által kért szoftverek pedig utólagosan kerültek rájuk tavaly.

Jelenleg úgy tűnik, hogy probléma egy 23 ezer darabos szállítmány bizonyos hányadát érinti, a fertőzött gépek száma nem ismert.

A brit oktatási hivatal vizsgálatot indított az ügyben, a Geo Computers pedig az együttműködéséről biztosította a szervezetet. Jó hír, hogy a jelenlegi vírusirtók mind képesek detektálni és eltávolítani a Gamarue-t, így az incidens várhatóan nem fog érdemi fennakadást okozni a laptopok szétosztásában; az iskolai dolgozók amúgy is egyenként bekapcsolják mindegyiket a működésük ellenőrzése és a szoftvereik aktualizálása miatt, csak ezután kerülnek a diákokhoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!