A szülei szerint a közösségi hálózaton látott kihívás miatt fojtogathatta magát.

Olaszország adatvédelmi hatósága vizsgálatot indított az elsősorban gyermekek és tinik által kedvelt, rövid videók megosztására kitalált TikTok közösségi hálózat ellen, miután a napokban országszerte felkorbácsolta az indulatokat egy palermói gyermek halála. A tízéves kislányra az öccse talált rá a fürdőszobában, egy potenciálisan a TikTokon látott kihívás hatására a telefonjával filmezte magát, miközben szorosan a nyaka köré tekert egy övet és visszatartotta a lélegzetét; végül a kórházban halt bele az „ájulásos" kihívás következményeibe. Korábban az öccsének említette a kihívást, ebből feltételezik a szülei, hogy egyáltalán miként jutott az eszébe ilyet tenni.

TikTokForrás: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

A kínai ByteDance által üzemeltetett TikTok együttműködik a hatóságokkal az eset kivizsgálásában, együttérzését fejezte ki a családnak, továbbá emlékeztetett, hogy tilt minden erőszakot vagy veszélyes viselkedést promotáló tartalmat. A cég szerint eddig semmit sem tudott azonosítani, amelyen keresztül a kislány figyelmébe kerülhetett volna a már több közösségi hálózaton is feltűnt kihívás.

Az adatvédelmi hatóság első körben felszólította a TikTokot, hogy legalább február 15-ig azonnal függessze fel az összes 14 év alatti olasz felhasználóját, ők egyébként kizárólag szülői engedéllyel hozhatnak létre felhasználói fiókot. A szervezet ennek kapcsán a TikTokba való regisztráció menetét is kifogásolja, hiszen a közösségi hálózat elméletben csak 13 éves kortól teszi lehetővé a taggá válást, ám a születési dátum meghamisításával ez nevetve kijátszható, ez történt a szicíliai kislány esetében is.

Végül a testület kifogásolja, hogy alapértelmezett beállítások mellett a TikTokon közzétett minden tartalom publikus, a gyermekek nem kapnak biztonsággal és kockázatokkal kapcsolatos üzeneteket, és a szolgáltatás használata során keletkező adatok tárolásának körülményei sem tisztázottak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!