Hitelesítéshez köthető a Windows 10X-ben a gyári alaphelyzetbe állítás.

A következő hónapokban jó eséllyel elég sok információ érkezhet a Windows 10 legújabb különleges verziójáról. A Windows 10X-et eredetileg a dupla érintőkijelzős laptopokra szánt a Microsoft (mikor a billentyűzet helyén érintőkijelző van), azonban egy jelentős irányváltást követően várhatóan a Google Chromebook laptopok riválisain debütál majd a rendszer.

A kép csak illusztráció (Dynabook Portégé X50)Forrás: Dynabook

Most fény derült egy érdekes funkciójára, PIN vagy Microsoft-fiókos jelszó megadásához köthető benne az operációs rendszer gyári helyzetbe való visszaállítása. A leírása szerint ezt lopásellenes célból implementálta a Microsoft, a körülményektől függően megnehezítheti, vagy akár lehetetlenné is teheti a notebook továbbértékesítését, hiszen a tolvaj nem tudja majd működésre bírni a gépet.

Egyelőre nem tudni, hogy a Windows 10 normál kiadásában elérhetővé válhat-e a lehetőség, de nem lenne meglepő, nincs nyilvánvaló technikai akadálya. Persze az asztali számítógépek mindegyike és a laptopok jókora része cserélhető háttértárat használ, így ha nem sikerül szimplán újratelepíteni rájuk a Windows 10-et, akkor az SSD/HDD kiszedésével és leformázásával megkerülhető lehet a komplett védelem. Ezzel szemben a Windows 10X-es gépek jó eséllyel az alaplapjukra forrasztott háttértárakkal és szigorúbb BIOS-beállításokkal jönnek majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!