A függetlenedett Honornak minden esélye megvan rá, hogy a Huawei egykori sikereit elérje, és láthatóan ezért igyekszik is mindent megtenni.

Az eredetileg a Huawei fiatalosabb almárkájaként létrejött Honor az utóbbi hónapokban került egy újonnan megalapított kínai konzorcium kezébe, miután az anyacég úgy döntött, hogy az anyagi nehézségek áthidalása matt eladja. Ez hatalmas lehetőség az így külön leányvállalatként tovább élő Honor számára, hiszen ezzel a döntéssel kikerülhetnek az Egyesült Államok által a Huaweire kiszabott korlátozások alól, és üzletelhetnek nyugati partnerekkel - legalábbis egyelőre. 

Ennek megfelelően most George Zhao, a Honor vezetője elárulta, hogy teljesen meg akarják újítani a márkát, aminek az új szlogenje innentől kezdve "Go Beyond" lesz, és köszönetet mondott mind a múltbéli és jövőbeli partnereinek, valamint a vásárlóknak, akik az évek során kitartottak mellettük. 

A legfontosabb, hogy a Honor minden erejével azon dolgozik, hogy újra felvegye a kapcsolatot egykori partnereivel, hiszen így tudnak majd ismét versenyképes okostelefonnal előállni. A márka korábban a Huawei által kifejlesztett, rendkívül erős és modern központi processzorokat használta, azonban ezekre már nem lehet támaszkodni, és nemcsak azért, mert a két cég különvált, hanem azért sem, mert a Huawei a korlátozások miatt nem tudja gyártani az új processzorait a tajvani TSMC chipgyártónál.

Forrás: AFP/Sputnik/Evgeny Odinokov

Új megoldás után kellett tehát nézni, így a Honor olyan bevált partnerek felé fordult, mint a Qualcomm és a MediaTek, akik processzorokat és modemeket szállíthatnak a jövőben. Az együttműködésre remek bizonyíték, hogy az újonnan megjelent Honor V40 már a MediaTek egyik csúcsprocesszorát, a Dimensity 1000+ nevű chipet használja, amivel simán felveheti a versenyt a legnagyobb konkurensekkel.

De a Honor nem állt meg itt. A Reuters információi szerint a cég megállapodást kötött olyan régi-új partnerekkel, mint az Intel, az AMD, a Samsung, a Sony, vagy éppen a Micron. Nem nehéz látni, hogy miért: a Sony például a kamerákhoz szállít csúcsminőségű szenzorokat gyakorlatilag minden komolyabb okostelefonba, míg a Micron a világ egyik legnagyobb memóriagyártója.

Az Intel és az AMD azért fontos a képletben, mert a Honor nem szeretné befejezni a laptopok gyártását sem. Ebbe éppen csak bele tudtak vágni annak idején az embargó alatt, de a cég számítógépei hamar népszerűek lettek a jó kialakításuk és ahhoz képest kedvező áruk miatt.

Google még mindig nincs

Azonban talán ezeknél is nagyobb problémát jelent, hogy a Huaweit érintő korlátozások miatt a Honor sem tudott hozzáférni a Google saját szolgáltatási rendszeréhez az Androidon belül. Ez ugyebár azt jelentette, hogy a Honor telefonjain sem volt elérhető a Play Áruház, és nem futottak az onnan megszerezhető alkalmazások sem, ezzel pedig a nyugati piacokon hatalmas kihívás érte a gyártót. 

Kínában ez nem számított, hiszen ott a Google szolgáltatásai alapból tiltottak, így a hazai piacon továbbra is töretlen maradt a Huawei és a Honor népszerűsége. 

Egyelőre csak kiszivárgott információk alapján tudunk arról írni, hogy a Honor igenis gőzerővel dolgozik azon, hogy újra együttműködésre léphessen a Google-lel, és a később érkező telefonjai már az Android teljes, megszokott szolgáltatáscsomagját kínálják.

Forrás: Honor

A fentebb említett Honor V40 még nem tartozik ebbe a kategóriába, azon még a Huawei-féle szoftverkörnyezet, a HMS fut a Google-féle GMS helyett, de azt is meg kell hagyni, hogy ez a készülék még csak Kínában érhető el, ahol értelemszerűen ez egyáltalán nem számít. Elméletileg egyébként nem lehet kizárni, hogy a Honor telefonjai később egy utólagos frissítéssel megkapják majd a Google szolgáltatásait, de erre azért nem mernénk mérget venni.

Inkább abban lehet érdemes bízni, hogy belsős források szerint a Honor már tavaly elkezdett dolgozni egy sor olyan új okostelefonon (a középkategóriától a felsőig), melyek már alapból a teljes értékű Google-rendszerrel jelenhetnek meg valamikor az idei év első felében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!