Az köztudott volt eddig is, hogy gyűjtők képzőművészeti alkotásokért, híres ékszerekért, ritka autókért, érmékért vagy bélyegekért irgalmatlan pénzeket képesek kifizetni. Az viszont sokak számára biztos meglepetést fog okozni, hogy a helyzet ugyanez a videojátékok univerzumában is.

Bizony, van aki egy-egy vacaknak, ósdinak tűnő lemezért, vagy speciális kazettáért, úgynevezett cartridge-ért képes egy jobb lakás árát kifizetni. Ebben pedig semmi túlzás nincs, mutatunk öt egészen megdöbbentő példát, ami alátámasztja ezt az állítást. Garantáljuk, hogy le fog esni az álla az összegek láttán. 

A betiltott Tetris

A Tetrist mindenki ismeri, hiszen ez az egyik első olyan videojáték, amely meghódította az egész világot. Azt gondolná az ember, hogy ezért aztán tényleg nem lehet sok pénzt elkérni, talán csak az első példányokért. De ez óriási tévedés!

Ha egy ilyen Tetrist talál otthon, akkor lehet, hogy már milliomos, csak eddig nem tudott róla.Forrás: Origo

A Sega Mega Drive konzolra ugyanis mindössze 10 darab készült ebből a játékból. A nagy rivális Nintendo ugyanis jogi okokra hivatkozva akkoriban megtiltotta a gyártást. Ebből fakadóan ez a tíz példány nagyon keresett a gyűjtők körében. A legjobb állapotú változata 14 000 dollárért, azaz mintegy 4,3 millió forintért cserélt gazdát. 

Nintendo World Championship - annyit ér, mint a súlya aranyban

Amikor a XX. század nyolcvanas éveinek közepén a Nintendo be akarta vezetni új játékgépét, a NES-t (Nintendo Entertrainment System) az észak-amerikai piacra, tudták, hogy nagyon komoly marketing támogatást kell nyújtaniuk a konzol mellé. Ennek érdekében nyílt versenyeket rendeztek a legmenőbb játékokkal (Tetris, Super Mario, Red Racer), és fődíjként kiosztottak 26 úgynevezett Gold Cartridge-t, azaz Arany Kazetátt.

Az Arany Kazetta elképesztően drága lett mára.Forrás: Origo

Ezek a speciális borítású kiegészítők tartalmazták a játékokat, és mind a mai napig feltűnik egy-egy példány az aukciókon. A legjobb állapotban lévő ilyen cartridge legutóbb 70 000 euróért, azaz mintegy 25 millió forintért cserélt gazdát. A kazetta gyakorlatilag annyit ér, mint a saját súlya aranyban.

Kincset érő véletlen - Uncharted 2

Hogy a frissebb játékok között is van, ami rengeteget ér, azt tökéletesen alátámasztja az Uncharted 2 példája. 2009-ben, a PlayStation 3 verzió megjelenésekor az előrendelők között véletlenszerűen kisorsoltak néhány speciális példányt. Ezek az úgynvezett Fortune Hunter Edition (Szerencsevadász Kiadás) változatok tartalmaznak többek között egy művészi igényességű albumot, egy tőr replikát, valamint egy autogramkártyát. Aki egy ilyet behúzott, az tényleg szerencsésnek, illetve inkább kincsvadásznak mondhatja magát. A közelmúltban az egyik ilyen speciális kiadás egy online aukción 8000 dollárt, azaz majd' hárommillió forintot tettek le az asztalra. 

Pepsi háború - Invaders

Az Invaders című játék rengeteg platformon, számtalan változatban megjelent, és tízmilliók játszottak vele a történelem folyamán. Az egyik legérdekesebb és legritkább változata 1982-ben készült el az Atari 2600 játékgépre. Ezt  Coca Cola szponzorálta, és egy kólásüveggel kellett lőni a fentről lefelé nyomuló idegeneket. Eddig ebben még nincs semmi extra, láttunk már ilyet számtalanszor. Az már viszont különleges, hogy az UFO-k űrhajói P, E, S és I betű alakúak, amik egymás mellé kerülve kiadják a PEPSI feliratot. Azaz végül is a játékban megtestesül a két üzleti ellenlábas háborúja is.

A kólacégek háborúja ritka játékot szült.Forrás: Origo

Hogy a dolgok még egyértelműbbek legyenek, egy pálya teljesítése után megjelenik a Coke Wins, hogy mindenki lássa, hogy a Coca Cola a nyertes.  Ma már nehéz működőképes példányt találni a Kólaháború eme csatájából, mert csupán 125 darab készült belőle. Egy-két éve egy jó állapotú verzióért 3500 dollárt fizetett valaki, ennyi pénzből, azaz durván egymillió forintból pedig már jó sok üdítőt lehet venni.

A legritkább - Gamma Attack

A Gamma Attack nevű játékról sokáig keringett a legenda, hogy létezik, de különféle okok miatt csak egy példány készült belőle. Néhányan hitték, hogy ez így is van, mások, sokkal többen azonban kételkedtek. Azonban később kiderült, hogy egy Anthony DeNardo nevű gyűjtő tényleg birtokolja ezt a valóban, szó szerint egyedülálló játékkazettát, amely eredetileg 15 dollárba került.

Jelenleg annyit lehet tudni, hogy fél millió dollárért, azaz 155 milló forintért kínálták eladásra, de hogy megtörtént-e az üzlet, és ha igen, akkor ki volt a vevő, arról nincs hiteles információ. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!