Az ASUS és a Colorful gyártják, csak OEM számítógépekben lesz kapható.

Az eredeti tervekkel ellentétben elmaradt tavaly az Intel asztali számítógépes videokártyák piacára való visszatérése. Ennek több nyomós oka is volt, mind közül talán a legalapvetőbb, hogy az egyetlen jelenlegi DG1 modellje abszolút belépőkategóriás, így a kártyagyártók nem érdeklődtek iránta, az AMD és az NVIDIA megoldásaira alapozva már kínálnak efféle képességű termékeket.

Az ASUS-féle Intel DG1 videokártyaForrás: Intel

Ettől függetlenül most elérhetővé vált a DG1 videokártya, azonban csak számítógépgyártók kérhetnek belőle, közvetlenül az Inteltől rendelhetik meg a terméket. Két modell közül választhatnak, az Asus által gyártott modell passzív hűtésű, míg a Colorful erős túlzásba esve dupla ventilátoros hűtőrendszert épített a sajátjára. A túlzás magyarázata, hogy csupán 30 wattos TDP-jű termékekről van szó.

Szokatlan módon a kártyák 4 GB dedikált videomemóriája LPDDR4X típusú, ezt főként laptopokban, telefonokban és tabletekben szokták rendszermemóriaként használni. VRAM-hoz képest nem egy szélvész dolog, és jól rámutat a DG1 integrált grafikus gyökereire.

A Colorful változata, erősen túlzó hűtési megoldássalForrás: Intel

Szintén meglepetés keltett, hogy az asztali gépes kártyákban lévő grafikus processzor csak 640 végrehajtóegységet kínál, miközben a termék processzorokba integrált változata 768 darabbal rendelkezik, bár az emiatt történő sebességvesztést vélhetően kompenzálja a magasabb órajel.

Az Intel elsősorban többmonitoros használatra szánt irodai számítógépekbe javasolja a dedikált videokártyáját, plusz az összes modern videokodek hardveres dekódolása miatt általános multimédiás célokra is jól megfelelhet. Nem tudni, hogy játékokban mire képes, a CPU-kba integrált verziójánál feltehetően jobb a dedikált videomemória miatt, de nem gamingre szánja és reklámozza az Intel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!