A piaci erejét bevetve akadályozhatja az árversenyt a Valve.

Nem áll távol a Steamtől az ilyen vagy olyan okból megkérdőjelezhető üzleti praktikák folytatása, azonban most talán a legsötétebb titka juthatott a nagyközönség tudomására: a piacvezető pozícióját kihasználva akadályozhatja a digitális számítógépes játékok szabad árképzését, mesterségesen magasan tarthatja a termékek eladási árait.

A kép csak illusztrációForrás: XPG

A Vorys Sater ügyvédi iroda által beadott perirat szerint a Valve kiköti a Steamen játékokat árulni kívánó felek számára, hogy az engedélye nélkül más digitális boltokban nem adhatják olcsóbban a termékeiket. A szennyest elsőként egy évvel ezelőtt Tim Sweeney, az Epic Games alapítója tárta a nyilvánosság elé, azonban akkoriban szinte semmiféle figyelmet sem kapott a kérdés, a fősodratú média is lemaradt az információról.

Az árfixálás következménye, hogy a Steamnél kisebb jutalékot kérő áruházakban sem árulhatóak olcsóbban a játékok, ami a fogyasztók mellett a kiadóknak és a fejlesztőknek is érdeksérelmet okozhat.

A perben szintén vádlottként többek közt a CD Projektet és az Ubisoftot is megnevezte az ügyvédi iroda, pusztán azért, mert elfogadták a Steam szerződését. Az ügy érdekessége, hogy az előbbi a GOG, az utóbbi pedig az Ubisoft Connect (korábban Uplay) digitális boltokat üzemelteti, ezek többé-kevésbé a Steam riválisai.

Idén már másodszor került jog rivaldafénybe a Valve, az EU-n belüli régiós árazás miatt a napokban számos kiadóval együtt jelentős bírságot kapott az Európai Bizottságtól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!