Két portálon ötvenezer új GeForce videokártyát adtak el emelt áron.

Fénykorukat élik a tőkével rendelkező internetes skalpolók, a legkülönfélébb piszkos módszerekkel hiánytermékeket felvásárló, majd azokat jelentős felárral továbbértékesítő személyek. Az elmúlt hónapokban elsősorban az új videokártyákra és játékkonzolokra hajtottak rá, az Oracle egyik adatelemző mérnöke pedig az előbbi kapcsán képes volt valamelyest számosítani a tevékenységük.

A kép csak illusztráció (Asus ROG STRIX RTX3080 10G GAMING)Forrás: Asus

Michael Driscoll szkriptekkel automatizáltan figyelte az elmúlt hónapokban az eBay és a StockX portálokon a legújabb generációs videokártyák eladásait. Az adatai szerint a piactereken a közelmúltig közel 50 ezer darab NVIDIA GeForce RTX 3000 videokártyát értékesítettek a skalpolók, ebből 61,5 millió dollár bevételük és 15,2 millió dollár profitjuk származott.

Átszámítva bő 18 milliárd és 4,48 milliárd forintokról beszélünk.

Eközben az üzletekből jutalékokat lecsippentett eBay / PayPal / StockX triónak összesen 6,8 millió dollár, körülbelül 2 milliárd forint bevételt termeltek a skalpolók.

A rivális AMD Radeon RX 6000 videokártyákra közel sem volt ekkora kereslet, Driscoll adatai szerint olyan 3500 darabot adtak el belőlük a skalpolók, amiből 3,95 millió dollár (1,16 milliárd forint) bevételük és 1 millió dollár (~295,5 millió forint) profitjuk keletkezett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!