Részben helyreállíthatónak bizonyult a videók erősen filterezett képe.

Bő egy héttel ezelőtt újabb kihívás kezdett futótűzként terjedni a főként tinik és korai huszonévesek által használt TikTok közösségi videomegosztó szolgáltatásban. A sziluett-kihívás során az volt a feladat, hogy a résztvevőknek először normál öltözetben, majd lengén vagy ruhátlanul csábító táncot kellett lejteniük, a felvétel második felét egy erősen stilizáló, vörös filtert használva kellett cenzúrázniuk a megosztásuk előtt. A videó második felének olyan hatást kellett keltenie, mintha az árnyékuk táncolna.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

A sokak által előre sejtettnek megfelelően baj lett a kihívásból, hiszen a TikTok filtere színkorrekciót hajt végre a képkockákon, plusz a kontraszthoz hasonló paraméterekkel játszik. Ugyan a markánssága miatt a szűrő rengeteg vizuális információt végleg eltüntet a képkockákról, ám a mozgóképeket egy videószerkesztőbe betöltve lehetségesnek bizonyult olyan korrekciókat végezni rajtuk, amelyekkel előhozhatóvá válhattak addig szabad szemmel kivehetetlen, a résztvevők számára kínos részletek.

Az elindítói szerint a sziluett-kihívás arról szólt volna, hogy a résztvevők a testük közvetlen felfedése nélkül érezhessék magukat szexuálisan kihívónak, felszabadultnak, döntési és hatalomgyakorlási képességgel rendelkezőnek. A videoszerkesztős trükk kitudódásával persze gyorsan véget ért a kihívás pályafutása, azonban ez nem fog segíteni azokon, akik jó eséllyel soha nem lesznek képesek töröltetni az internet összes bugyrából a kívántnál sokkal többet felfedőre módosított, így kínossá vált videóikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!