Városállamokat hozhatnának létre a techcégek

smart city okosváros
Vágólapra másolva!
Megdöbbentőnek tűnő ötlettel állt elő Nevada állam kormányzója.
Vágólapra másolva!

A politikusok számára kritikus fontosságú az általuk képviselt közösségekben való munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés, ennek során leginkább a nagy és tőkeerős cégek betelepítése ragadja meg a fantáziájukat, hiszen ezek rövid idő leforgása alatt, közvetlen és közvetett módon is látványos változást képesek hozni. Az efféle cégek száma persze erősen véges, így ha valamelyikük új telephelyet kíván nyitni, akkor a szóba jövő területek képviselői között ádáz verseny indul a kegyeikért.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Nevada állam kormányzója most egy elsőre abszolút radikálisnak tűnő ötlettel állt el a legnagyobb vállalatok, elsősorban techcégek bevonzása érdekében: lehetővé tenné, hogy az általa innovációs zónáknak nevezett területeken gyakorlatilag városállamokat hozzanak létre.

A városállamok háromfős felsővezetései ugyanolyan jogkörökkel rendelkeznének, mint a megyei tanácsok vezetői, így például a saját hatáskörben dönthetnének a területükön élők adóztatásáról, rendeleteket hozhatnának, iskolákat, bíróságokat, állami szolgáltatásokat üzemeltethetnének.

Steve Sisolak elképzelése szerint a lehetőség iránt érdeklődő nagyvállalatoknak legalább 202 négyzetkilométernyi, a kezdetekben teljesen lakatlan, meglévő városoktól távolabb eső területet kellene felvásárolniuk, majd ott legalább 1 milliárd dollár értékű beruházást kellene végrehajtaniuk.

A szlengesen meredeknek titulálható elképzelést azzal magyarázza Sisolak, hogy ezzel a klasszikus állami ösztönzők, például adókedvezmények nélkül lehetne bevonzani és lekötni a nagyvállalatokat, lehetővé tenni számukra a változó piaci körülmények által indokolt rugalmasságot. A kormányzó a közeljövőben kíván részletesebb tájékoztatást nyújtani a még formálódó ötletéről.

Sisolak szerint ha sikerül elfogadtatnia a törvényjavaslatát, akkor az első ilyen innovációs zónát a Blockchains nevű cég hozhatja létre Renótól északra, az elképzelés szerint a nulláról felhúzandó okosvárosát stílszerűen blokklánc-technológia hajtaná a színfalak mögött.

A kormányzó koncepciójáról sokaknak elsőre a sci-fi könyvekből és filmekből ismert, nagyvállalatok által irányított városok és államok ugorhatnak be, azonban az Egyesült Államokban valójában nem újdonság az elképzelés, az 1920-as évek előtt változó sikerrel már működtek efféle közösségek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!