A végsőkig kifacsarják a gyártókat az Apple boltjai

tim cook
PALO ALTO, CA - SEPTEMBER 20: Apple CEO Tim Cook looks on before the Apple Store opens to sell the new iPhone on September 20, 2013 in Palo Alto, California. Apple launched two new models of iPhone: the iPhone 5S, which is preceded by the iPhone 5, and a cheaper, paired down version, the iPhone 5C. The phones come with a new operating system. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Mostantól később és teljesítményalapon kapják meg a pénzüket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években az Apple körüli híreket követők számára világossá válhatott, hogy a cég mindegyik beszállítójával, bérgyártójával és egyéb partnerével kegyetlen feltételeket mellett üzletel, a sok milliárd dolláros negyedéves profitjai ellenére mindig az abszolút végsőkig elmegy a zsugoriságban.

Tim Cook egy Apple Store kereskedésben Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ezt a jelenséget most épp az Apple fizikai üzleteiben és webshopjában különböző kiegészítőket áruló gyártók tapasztalhatják meg a saját bőrükön, a The Telegraph beszámolója szerint a vállalat egyoldalúan módosította a velük kötött szerződések fizetéssel kapcsolatos feltételeit.

Eddig úgy működött a rendszer, hogy az Apple megrendelte a boltjaiban forgalmazni kívánt termékeket, majd a szállítmány megérkeztét követő 45 nap állt a rendelkezésére a számla kiegyenlítésére. Mostantól viszont az lesz, hogy az Apple csak a ténylegesen értékesített termékeket fizeti ki gyártóknak, méghozzá az értékesítés napjával kezdődő 60 napos határidővel.

A gyártók szerint ez általánosságban véve unfair, az Apple rájuk tolja a raktározási költséget, a kisebb beszállítóknál pedig a pénzforgalomban is zavart okozhat a változtatás. Ettől függetlenül várhatóan semelyik partner sem fogja felmondani a szerződését az Apple-lel, hiszen a márkaneveik Apple Store-okban való jelenléte még így is elég jó reklámot jelent ahhoz, hogy lenyeljék a békát.

Az Apple azt reagálta az ügy kapcsán, hogy mélyen tiszteli a partnereit, és a feltételeinek időnkénti módosításával az üzletük kiszámítható fejlesztésére kíván lehetőséget biztosítani számukra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!