Jól kibabrálhat egyes vevőkkel az Intel

intel processzor cpu alaplap
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Csak a drágább tavalyi alaplapokban lehetnek használhatóak az idei processzorai.
Vágólapra másolva!

A tavalyi Comet Lake kódnevű, tizedik generációs Core processzoraival együtt az Intel az LGA1200 tokozást is bevezette az asztali számítógépes piacon. Az elmúlt hónapokban a legújabb technológiáját megvásárolt gépépítők joggal feltételezhették, hogy a vadiúj alaplapjaikban lévő processzort a későbbiekben le tudják majd cserélni valamelyik idén érkező, tizenegyedik generációs Core modellre.

A kép csak illusztráció Forrás: Bru-nO / Pixabay

A jövőbeli várható processzorcserét figyelembe vevő vásárlás gyakori azok körében, akik maguk építik a számítógépeiket, hiszen így jelentős összeget megspórolva elkerülhetik az új alaplap beszerzését az erősebb processzorra való átálláskor. Jelen pillanatban ráadásul különösen fontos az efféle taktikázás, hiszen még a legegyszerűbb, fapados alaplapok is meghökkentő összegekbe kerülnek.

Most nagyon úgy tűnik, hogy csúnya tréfát fog űzni a H410 és B460 chipsetes alaplapokat aranyáron vásároltakkal az Intel, a releváns terméktámogatási oldala szerint ezekbe ugyanis hiába lesznek betehetőek az idén érkező, tizenegyedik generációs Core processzorok, működni nem fognak bennük.

Kizárólag a H470 és a Z490 chipsetes alaplapok tulajdonosai kaphatnak majd olyan BIOS-frissítéseket, amelyek telepítésével áttérhetnek a Rocket Lake kódnevű processzorok használatára.

Hírünk írásakor nem volt világos, hogy a meglepetés üzleti vagy technikai jellegű okra vezethető-e vissza. A spekuláció szerint a H410-es alaplapok esetében talán előfordulhat olyan, hogy a rajtuk lévő feszültségszabályozó áramkörök nem tudnák kiszolgálni a legnagyobb fogyasztású Rocket Lake processzorokat, azonban a B460-as alaplapok esetében már nem tűnik valószínűnek ez a helyzet.

Szerencsére nincs minden veszve az érintett vásárlók számára, hiszen egy erősebb tizedik generációs Core processzora valószínűleg át tudnak majd állni. Ettől függetlenül érthető, ha nagyon bosszantónak találnák a helyzetet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!