Ezért szúrhatott ki a gépépítőkkel az Intel

intel processzor cpu
Vágólapra másolva!
Nem üzleti ok állhat az inkompatibilitási botrány mögött.
Vágólapra másolva!

Jelentős negatív kritikákat váltott ki az Intellel szemben a héten érkezett hír, miszerint a már LGA1200 tokozást használó, 10. generációs (Comet Lake) Core processzorokkal együtt érkezett H410 és B460 chipsetes alaplapok nem lesznek kompatibilisek a vállalat idén piacra kerülő központi egységeivel.

A kép csak illusztráció Forrás: Pok Rie / Pexels

Ez sokak számára kellemetlen, hiszen a vevők jókora része feltételezte, hogy a néhány hete-hónapja vett alaplapjába a későbbiekben be tud majd tenni egy 11. generációs Core (Rocket Lake) központi egységet, ha nagyobb teljesítményre vágyna. Persze az érintettek erősebb tizedik generációs Core processzort valószínűleg tudnak majd vásárolni, hiszen a H410 és B460 alaplapokba ritkán kerülnek Core i5-nél erősebb megoldások, így a többségüknek lesz mivel szintet ugrania.

Most friss információk érkeztek az ügy kapcsán, a TechPowerUp szerint inteles bennfentesek azt állítják, hogy a H410 / B460 idei processzorokkal való inkompatibilitása mögött technikai probléma áll. Ha minden igaz, akkor a kérdéses chipsetek legalább egyes szállítmányai régebbi lapkakészletek átcímkézett variánsai, és nem támogatnak egy olyan funkciót, ami feltétlenül szükséges a Rocket Lake processzorokkal való együttműködéshez.

További bizarr csavar a történetben, hogy a probléma áthidalása érdekében egyes alaplapgyártók hamarosan olyan H410 és B460 neveken reklámozott alaplapokat fognak piacra dobni, amelyek valójában a H470 chipkészletet használják, így kompatibilisek lesznek a Rocket Lake processzorokkal. A Gigabyte webhelyén már fel is tűnt két ilyen modell, a H410M DS2V V2 és a H410M S2H V2.

Ez persze nem segít azokon, akik a közelmúltban az igazi lapkakészletekkel szerelt termékeket vásároltak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!